BEĆIROVIĆ UOČI SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor

Povodom, kako je naveo, najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u vezi stranih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH.

– Svi u Bosni i Hercegovini i izvan nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini – naveo je Bećirović.

Dodao je da ni jedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Bećirović je naglasio da Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

– Europski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili europsku i euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju europski standardi i principi – dodaje Bećirović.

On podsjeća da su status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni jamac za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa IV Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne vlasti, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

– Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obvezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu financijsku i upravnu neovisnost i samostalnost, nedopustivo je da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH – istakao je Bećirović, priopćeno je iz njegova ureda./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img