Bećirović u Egiptu razgovarao s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom u okviru posjete Arapskoj Republici Egipat.

Veliki imam Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayeb iskazao je srdačnu dobrodošlicu Bećiroviću, naglasivši da je ovo povjesma posjeta Egiptu i Al Azharu. On je naglasio da želi svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini, svim vjerskim zajednicama, prosperitetnu budućnost i uspjeh. Veliki imam je rekao da je interes muslimana današnjice da grade mostove povjerenja i da se povezuju s drugim religijama.

Tijekom razgovora Bećirović je ukazao na važnost Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajedničkom suživotu, koju su 2019. godine potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayeb.

Dodao je da suvremeno doba zahtijeva odgovoran pristup dijalogu civilizacija i u tom kontekstu Deklaracija predstavlja važan dokument kojim se definira put ka izgradnji svjetskog mira i povjerenja. Univerzitet Al-Azhar, kao vodeći svjetski centar za izučavanje islama i islamske kulture, načinio je važne korake u uspostavi i vođenju međureligijskog dijaloga, sudjelujući sa Svetom stolicom u kreiranju Deklaracije, kreirajući na taj način put svim multikulturalnim zajednicama u svijetu, zaključio je Bećirović.

Veliki imam Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayeb istakao je da Bosnu i Hercegovinu i Egipat spajaju upravo takva nastojanja, da se na temelju međureligijskog razumijevanja izgrade čvrsta multikulturalna društva, koja će poslužiti boljem razumijevanju Istoka i Zapada.

Bećirović je rekao da prijateljske veze dvije zemlje imaju duboke korijene i zahvaljujući obrazovanju bosanskohercegovačkih studenata na Univerzitetu Al-Azhar, jednom od najstarijih univerziteta na svijetu.

Sugovornici su se složili da je posebno važno razvijati suradnju između znanstvenih ustanova i obrazovnih institucija dvije države, priopćeno je iz Bećirevićevog ureda./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img