BEĆIROVIĆ U BELGIJI: Nastojimo pomiriti unutarnje nesuglasice i politiku BiH uskladiti s politikom EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Bruxellesu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib u okviru službene posjete Kraljevini Belgiji.

Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već puna tri desetljeća uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka europskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Europskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Govoreći o europskom putu BiH i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, Bećirović je istaknuo da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU.

Dodao je da BiH prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: obranu principa demokracije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Europe.

Ministrica Labib je istakla da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna suradnja, ponovno otvaranje Veleposlanstva Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu BiH jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Gospodarske komore Kraljevine Belgije i Luksemburga.

Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoko izaslanstvo Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH – navodi se u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img