BEĆIROVIĆ S EL- SISIJEM: Važno je ojačati poziciju BiH u Egiptu i arapskom svijetu

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom El-Sisijem u Kairu u okviru službene posjete Egiptu. Riječ je o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH važnoj arapskoj zemlji u posljednjih četrnaest godina, priopćeno je iz Bećirevićevog ureda.

Bećirović je srdačno primljen u predsjedničkoj palači Al-Ittihadiya u Kairu uz najviše državne počasti.

Cilj posjete je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Egipta s obzirom na to da duže razdoblje nije bilo razmjene posjeta na najvišoj razini.

Bećirović je istakao da želi produbiti prijateljske veze Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat. U tom kontekstu, on je naglasio da je veoma važno da Bosna i Hercegovina gradi prijateljstva i savezništva na svim meridijanima i paralelama, te je ukazao na potrebu jačanja pozicije neše zemlje u Egiptu i arapskom svijetu.

– Bosna i Hercegovina je spoj različitih kultura i civilizacija i ona može biti most suradnje između Europe i država na afričkom i azijskom kontinentu. Bosna i Hercegovina vodi principijelnu i miroljubivu vanjsku politiku, i kao takva prepoznata je kao pouzdan partner i faktor koji doprinosi izgradnji mira i sigurnosti – rekao je Bećirović.

Naglasio je da je nakon postizanja neovisnosti Bosne i Hercegovine, Egipat među prvim državama otvorio veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini, pružajući čvrstu ruku prijateljstva, koju naša zemlje nije zaboravila.

– Tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Egipat je vodio snažnu akciju za uspostavu mira, zalažući se za pokretanje procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini, te za sveobuhvatnu obnovu naše države i njenu političku i ekonomsku stabilnost – istakao je Bećirović.

U srdačnom razgovoru, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi istakli su da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, a što je potvrđeno mnogo puta. Naglasili su da žele jačati i unaprijediti odnose dviju zemalja, te da je ovaj susret prilika za intenziviranje bilateralne suradnje i sveukupnih veza s naglaskom na jačanje ekonomskih odnosa.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi poručio je da njegova zemlja otvoreno podržava put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Bećirović je upoznao El-Sisija o važnosti usvajanja rezolucije o 11. srpnju kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Egipta posebnu pažnju posvetili su aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, o čemu su telefonski razgovarali u studenom prošle godine.

Bećirović je istaknuo da Bosna i Hercegovina poštuje važnu ulogu i djelovanje Egipta, kao regionalne sile, u smjeru rješavanja aktuelne situacije u Gazi, u skladu s međunarodnim pravom, kako bi se zaustavilo nasilje i ubijanje nedužnog palestinskog naroda. On je rekao da je zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine jedino dugoročno rješenje, te da će Bosna i Hercegovina na svim međunarodnim forumima i dalje ustrajavati na tom rješenju.

Tijekom razgovora u Kairu konstatirano je da su posjete na visokoj i najvišoj razini veoma važne za intenziviranje bilateralne suradnje. U tom kontekstu, Bećirović je uputio poziv predsjedniku Egipta El-Sisiju za uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.

U čast Bećirovića i bh. izaslanstva, predsjednik Egipta Abdel Fattah El-Sisi priredio je svečani ručak u predsjedničkoj palači, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img