BEĆIROVIĆ O SASTANKU SA SJEVERNOATLANSKIM VIJEĆEM: Rekao sam im da smo opredjeljeni za NATO i EU, ali da imamo i proruske političare

Predstavnici Sjeveroatlantskog vijeća, glavnog tijela NATO-a s efektivnim političkim autoritetom i moći odlučivanja, nedvojbeno su poručili danas u Sarajevu da osuđuju bilo kakav poziv na secesiju Bosne i Hercegovine, ugrožavanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

To je novinarima u Sarajevu izjavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nakon sastanka Predsjedništva BiH s predstavnicima navedenog tijela NATO-a.

Cijeneći da je ovo vjerojatno najvažniji sastanak u 2024. godini, Bećirović naglašava da je veoma ohrabren jer su zamjenik glavnog tajnika NATO-a i veleposlanici zemalja članica nedvojbeno poručili da čvrsto stoje iza Bosne i Hercegovine, njene neovisnosti, suvereniteta i teritorijalng integriteta.

Bećirović je, kako je rekao, gostima argumentirano ukazao na strateške ciljeve države Bosne i Hercegovine – punopravno članstvo u NATO savezu i Evropskij uniji.

– Bosna i Hercegovina nije neutralna, ona je opredijeljena – izjavio je također novinarima nakon sastanka pozivajući se na odluke državnih organa i naglašavajući da je pravni okvir države BiH jasan.

Državni organi, dodao je, usvojili su sve zakonske, strateške i konceptualne dokumente u oblasti obrane i sigurnosti, o čemu svjedoče Zakon o obrani BiH, Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, Sigurnosna i Obrambena politika BiH, Izjava Predsjedništva BiH o opredjeljenju za put prema NATO-U, Odluka Predsjedništva BiH da zemlja želi postati članicom NATO-a. Bećirović napominje i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila Rezluciju o jasnom cilju za članstvo države u Alijansi, kao i da je u listopadu 2009. godine poslana službena aplikacija za Akcijski plan za članstvo (MAP) i da je MAP uvjetno dodijeljen 2010. a aktiviran 2020. godine.

– Na ovaj način je država prihvatila kriterije te učešćem u MAP-u radi na njihovom ispunjenju. U studenom 2022. dostavili smo i Program reformi za 2020. i 2021. te 2021. i 2022. godinu. Zbog ovih i mnogih drugih razloga, danas sam pozvao predstavnike Sjevernoatlantskog saveza da pomognu da se Bosna i Hercegovina ubrzano kreće ka punopravnom članstvu u NATO-u, kazao je Bećirović.

To je strateški interes, dodao je, svih građana i naroda Bosne i Hercegovine i svi imamo benefite od toga – ekonomske, politike a i psihološke. To je poruka svim ljudima u našoj zemlji da je vrijeme ratova i nemira nepovratno iza nas i da dolazimo pod sigurnosni kišobran najjače vojne alijanse na svijetu. To je u interesu svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini – istakao je Bećirović.

Predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća on je govorio i o tome da u Bosni i Hercegovini djeluju evidentno i proruski političari koji ugrožavaju mir u zemlji i regiji, o čemu svjedoči i intervju ruskom mediju “predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS” kada je ruskog lidera Vladimira Putina nazvao velikim humanistom i kazao da je Rusija imala puno pravo napasti Ukrajinu.

– Ipak, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća, svi dobri ljudi u Bosni i Hercegovini mogu biti ohrabreni jer je NATO poslao vrlo jasnu i preciznu poruku da su mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i interes NATO-a jer BiH pripada europskim i NATO integracijama – zaključio je Bećirović zahvaljujući svim veleposlanicima zbog podrške Bosni i Hercegovine, jače nego ikad.

Bećirović, je kazao da je u ulozi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za manje od godine dana tri puta izravno razgovarao s glavnim tajnikom i drugim dužnosnicima NATO-a.

– Želimo dodatno ojačati tu suradnju u narednom razdoblju i vrlo je važno da provodimo obveze Bosne i Hercegovine, vrlo je bitno da se svi političari vrate na pravni teren a ne da ostanu samo na političkom terenu. I u tom smislu, očekujem za sljedeće razdoblje, a to je danas i rečeno, još intenzivniju suradnju Bosne i Hercegovine i NATO saveza. Njihova današnja rečenica da je NATO sigurnost povezana s Bosnom i Hercegovinom dovoljno govori – zaključio je Bećirović./Fena/HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img