BEĆIROVIĆ NA MARKALAMA: Neki neodgovorni političari govore da su nasljednici Karadžića i Mladića

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović danas je nakon polaganja cvijeća povodom 30. godišnjice masakra na pijaci Markale izjavio da su građani Sarajeva, kao i cijele Bosne i Hercegovine bili izloženi brutalnoj agresiji, neviđenom teroriziranju i ubijanju, što su presudili i sudovi Ujedinjenih nacija.

Bećirović je zajedno s obiteljima žrtava i brojnim izaslanstvima svih razina vlasti, položio cvijeće na spomen-obilježje na pijaci Markale povodom Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva, od agresora, u razdoblju opsade od 1992. do 1995. godine.

– Okupili smo se danas na Markalama prije svega da iskažemo duboko poštovanje nevinim žrtvama koje su ubijene ovdje na Markalama, te solidarnost s obiteljima žrtava – rekao je Bećirović

Podsjetio je da su nakon Drugog svjetskog rata postojala dva suda koja su sudila ratnim zločincima, sud u Nürnbergu i sud u Haagu.

– I u Nürnbergu i u Hagu osuđeni su vojni i politički dužnosnici. I te presude iz Nürnberga i Haga nikada ni jedna izjava neodgovornog političara ne može poništiti. One ostaju trajna opomena cijelom europskom kontinentu što se dogodi kada se zlo ne sasječe u korijenu – dodao je Bećirović

Zato, kako je istaknuo, moramo svi zajedno i u Bosni i Hercegovini i u Europi izvući pouku.

– Nažalost, imamo neodgovornih političara koji negiraju ogromne žrtve. Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da netko recimo u nekoj europskoj zemlji negira da su presuđeni zločinci Eichmann, Göring i drugi. Mi se upravo suočavamo s takvim stvarima da imamo pojedine neodgovorne političare koji govore da su nasljednici ratnih zločinaca – dodao je Bećirović, aludirajući na jučerašnju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika.

Naglasio je da su to nedopustive stvari i da očekuje Europska unija također najoštrije osudi takve skandalozne izjave.

– U Europi, a posebno u Europskoj uniji, moramo imati nultu stopu tolerancije prema takvim pojavama jer one su jednako opasne kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijeli europski kontinent – dodao je Bećirović.

Na današnji dan prije 30 godina u Sarajevu je na pijaci Markale ubijeno 68 i ranjeno 142 građana Sarajeva od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene s položaja Vojske RS.

Skupština Kantona Sarajevo proglasila je 5. veljače Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva u vrijeme opsade 1992-1995. godine.

Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine, okončana je 29. veljače 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Tijekom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno. Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. srpanja 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img