Bećirović i kralj Filip razgovarali o mnogim temama od interesa za BiH i Belgiju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nakon audijencije kod kralja Filipa zadržao se u tet-a-tet razgovoru s Kraljem Belgijanaca, kako glasi službena titula belgijskog suverena, koji je ujedno šef države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

U dužem, prijateljskom razgovoru, Bećirović je razgovarao o nizu značajnih tema koje su od obostranog interesa za dvije zemlje u godini kada Belgija i Bosna i Hercegovina, osim što imaju odlične prijateljske bilateralne veze, obilježavaju i punih 30 godina diplomatskih odnosa.

Kralj Filip pokazao je interes za aktuelnu društveno-političku situaciju u našoj zemlji na putu ka euroatlanskim integracijama, o čemu ga je Bećirović detaljno informirao.

Dotičući i povijesnu perspektivu Bosne i Hercegovine, iz naše neposredne – sve do srednjiovjekovne – kraljevske povijesti Bosne, Bećirović je govorio o nekim interesantnim detaljima iz te prošlosti nailazeći na poseban interes belgijskog suverena. Ujedno je i pozvao kralja Filipa da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je prva posjeta na ovako visokoj državnoj razini od kako je Bećirović preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom i jedan u nizu značajnih međudržavnih sastanaka koji za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine tek predstoje, priopćeno je iz njegova ureda.

Uz ostale protokolarne počasti, kralj Filip osobno je i dočekao i otpratio predsjedavajućeg Bećirovića na ulazu u Kraljevsku palaču (Royal Palace) u Bruxellesu, a potom se rukovao i ostalim članovima bh. izaslanstva./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img