Sve vijesti

HNK Mostar

Beč tuguje za maestrom Berislavom Klobučarom

Maestro Berislav Klobučar, najveći hrvatski dirigent nakon Lovre von Matačića čiji je bio učenik, umro je jučer, 13. lipnja 2014, u Beču, gdje je proživio posljednjih šest desetljeća svog života.
O smrti velikog umjetnika opširnu vijest su objavile i bečke novine Die Presse, a njemu u spomenu izvješena je crna zastava na pročelju Bečke državne opere u kojoj je maestro Klobučar u svojoj dugoj karijeri imao preko 1133 nastupa ravnajući izvedbama 56 opernih naslova.

Berislav Klobučar, stariji brat skladatelja Anđelka Klobučara, rođen je 28. kolovoza 1924. godine u Zagrebu, gdje je završio studij na Muzičkoj akademiji i gdje je debitirao kao dirigent u Operi zagrebačkog HNK 1943. godine.

Maestro Klobučar je gostovao je u najvećim svjetskim opernim kućama, od milanske Scale do Metropolitana u New Yorku, kao i na Svečanim igrama u Salzburgu.

Osobito cijenjen kao tumač djela Richarda Wagnera nekoliko je sezona gostovao te uz ostale naslove izvodio i čitavu tetralogiju Prstena Nibelunga u Bayreuthu.

Deset godina je bio direktor Simfonijskog orkestra i Opere u Grazu, devet godina Kraljevske opere u Stockholmu, a šest godina Opere i Filharmonijskog orkestra u Nici.

Velike uspjehe po čitavom svijetu, od obiju Amerika do Japana, maestro Klobučar je imao i kao dirigent velikog simfonijskog repertoara. Za svoj je rad u mnogim zemljama dobio važna priznanja i velike državne nagrade, a iza sebe je ostavio i impozantnu diskografiju.

Nakon dugog odsustva iz Zagreba i Hrvatske, neke od svojih posljednjih nastupa imao je upravo u svom rodnom gradu s orkestrom Zagrebačke filharmonije, a nezaboravna je i njegova izvedba Mozartova Requiema u zagrebačkoj katedrali s Hrvatskim komornim orkestrom.

Premda već teško bolestan, maestro Klobučar je prije godinu dana, 1. srpnja 2013., došao na koncert Zagrebačke filharmonije kojim je u atriju bečke Gradske vijećnice proslavljen ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kada je nastala i jedna od posljednjih fotografija, koju objavljujemo uz ovaj tekst.

Smrću maestra Klobučara Hrvatska je izgubila jednog od svojih najvećih i u svijetu najpoznatijih i najcjenjenijih glazbenih umjetnika./Vecernji.hr/HMS/

Najnovije

PIC DODIKU:

Prekinite s politikom nepriznavanja i nesuradnje sa Schmidtom

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu...