POLITOLOG SA SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Barbarić pojasnio što Hrvati trebaju činit za bolji položaj u BiH

Dr. Dražen Barbarić, politolog sa Sveučilišta u Mostaru, komentirao je za Bild.ba najavljeni dolazak Mikea Pompea u Hrvatsku. Kazao je kako je Sjeverna Makedonija pokazatelj da se problemi “manjinske nacije” mogu riješiti unutar državnih okvira.

Svrha posjeta je, po Barbarićevom mišljenju, učvršćivanje američke pozicije u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi.

– Imajući u vidu zemlje koje će američki državni tajnik posjetiti, posve je jasno da će SAD raditi na daljnjem učvršćivanju svoga položaja u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, tj. ne prepuštati slučaju rastući utjecaj Rusije i Kine na ovim prostorima. Već je vidljivo iz najave da će Mike Pompeo strateški pozicionirati američke interese kao ključ stabilnosti navedenih regija, te potencirati ključne elemente u telekomunikacijskom i energetskom sektoru koji SAD smatraju indirektnom ugrozom vlastitih interesa, pa i nacionalne sigurnosti – kazao je Barbarić.

Zauzvrat, kaže Barbarić, spomenute zemlje mogu riješiti neka pitanja poput viznog režima.

– Zauzvrat se mogu očekivati konkretniji pomaci u rješavanju pitanja od strateškoga interesa zemalja koje će posjetiti, primjerice RH vrlo optimistično najavljuje ukidanje viznoga režima sa SAD-om što bi bio značajan vanjskopolitički uspjeh – ocijenio je Barbarić.

Posjeti su, kaže, ugrađeni u postojeće “predizborno razdoblje” u SAD-u.

– Moguće je da se američki državni tajnik uključi i u proces najavljene nabavke borbenih aviona i na taj način spere gorak okus koji je ostao nakon propaloga posla s Izraelom. U svakom slučaju, bilo kakve vrste pozitivnih pomaka i probitaka posjećenih država, uz naravno, uvažavanje i prihvaćanje američkih strateških interesa te smanjenje ruskoga i kineskoga utjecaja, bit će ugrađeno u predstojeće predizborno razdoblje kao sastavni dio vanjskopolitičkih dobitaka – smatra Barbarić.

Što se tiče BiH kao teme i Hrvata u njoj, ključni su, smatra Barbarić, “snažniji napori i diplomatski utjecaj.

– U vezi s najavom da će jedna od tema biti položaj Hrvata u BiH, treba biti posebno oprezan jer se u ovom trenutku zaista ne nazire značajan zaokret američke vanjske politike prema BiH, a koja se ogleda u tvrdoglavom očuvanju statusa quo. Treba istaknuti da su samo snažniji napori i mnogo veći diplomatski utjecaji uz ozbiljan zaokret vanjskopolitičkoga pristupa SAD-a donosili konkretne rezultate na Balkanu – stava je Barbarić.

Naveo je i kako je moguće doći do demokratskog sustava kojim će svi biti zadovoljni. – Primjerice, tek kada je američka administracija uvažila činjenicu nacionalne podijeljenosti društva, prihvatilo političku platformu manjinske nacije, te poduprijelo progresivne snage većinske nacije koje su iskreno ugradile manjinske interese i legitimne predstavnike u institucionalni i politički okvir tek tada je dobiven stabilni demokratski sustav. Radi se o Sjevernoj Makedoniji i pokazatelju da SAD može katalizirati demokratske procese u multinacionalnim državama. Nažalost, u BiH pristup je dijametralno suprotan i jako teško ga jedan posjet državnoga tajnika može dubinski promijeniti – zaključio je Barbarić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PO NAREDBI TUŽITEJSTVA BIH

Uhićene dvije osobe zbog sumnje da su ubili 78 Bošnjaka kod Ključa

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode Boška...