BAGDAD U prosvjedima 100 poginulih i skoro 2000 ozlijeđenih

Broj poginulih tijekom antivladinih prosvjeda u Iraku koji ulaze u peti dan porastao je na 100, a blizu 2.000 osoba je ozlijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Dužnosnik Ministarstva zdravstva Iraka, koji nije želio otkriti identitet, kazao je novinaru AA kako se antivladini prosvjedi u Bagdadu i drugim dijelovima zemlje nastavljaju te kako je do sada poginulo najmanje 100 osoba, kao i da je blizu 2.000 ozlijeđenih.

Rekao je kako među ozlijeđenima ima onih koji su u kritičnom stanju. Također, veliki broj je i ozlijeđenih koji se nisu javili u bolnicu zbog straha da će biti uhićeni. Prema njegovim riječima, strahuje se da bi broj smrtno stradalih mogao biti još veći.

Prosvjedi koji su počeli u utorak intenzivirani su jučer nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom. Uprkos policijskom satu, prosvjedi su u petak osim u Bagdadu održani i u drugim gradovima, uključujući Nasiriyah, Amarah i Hillah.

Pripadnici snaga sigurnosti su koristili suzavac kako bi rastjerali prosvjednike, a povremeno su koristili i bojevo streljivo.

U Bagdadu su u utorak počeli prosvjedi protiv aktualne vlade na čijem čelu se nalazi premijer Adil Abdul-Mahdi. Prosvjedi su uslijedili nakon poziva aktivista koji su izjavili da vlada nije uspjela poboljšati životni standard građana i provesti potrebne reforme.

Zbog prosvjeda, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski sat. Očevici navode da policija puca na one koji se ne pridržavaju ove zabrane.

U vezi s neredima u Iraku oglasio se i glavni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, pozvao je strane na dijalog kao i da se izbjegne nasilje./AA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MOSTAR

Zatvor za dvije godine na novoj adresi

Nakon punih osam godina zastoja, danas je u mostarskom prigradskom naselju Jasenica simboličnim polaganjem kamena temeljca označena druga faza radova na izgradnji Kaznenopopravnog zavoda...