Baerbock otkrila da je o “secesionističkim fantazijama” razgovarala s Cvijanović: “Zemlja se nalazi na odlučujućem raskrižju”

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock obratila se javnosti nakon sastanka sa šefom bh. diplomacije Elmedinom Konakovićem. Baerbock je posebno govorila o secesionističkom narativu te je poručila da je to bila tema o kojoj je posebno razgovarala s članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Cvijanović. Sve to, ističe Baerbock, utječe na ekonomiju i investicije u BiH.

Kada je riječ o odluci o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU Baerbock je, kako prenosi N1, ponovila da je ovo povijesni trenutak za našu zemlju.

“Zemlja se nalazi na odlučujućem raskrižju. Postoje trenuci u povijesti u kojima se mora uhvatiti trenutak, prilika. Ako imamo malu djecu oni će nas pitati kako to niste uradili, zašto niste uspjeli”, kazala je ona.

“Secesionističke fantazije…”

Posebno se Baerbock osvrnula na secesionističku politiku koja dolazi iz RS i koja je bila tema, kako navodi šefica njemačke diplomacije, tijekom susreta sa Željkom Cvijanović, članicom Predsjedništva BiH iz RS.

“Vi ste ovdje osjetili da je najveći otrov za čovječanstvo nasilno mijenjanje granica. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i cijelom svijetu i zbog toga i vrijedi ono što vrijedi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može postati članom EU. Vlada ne može djelovati bez oporbe, politika ne može djelovati bez civilnog društva, jedna regija ne može djelovati bez druge regije. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. To je nama toliko važno na putu ka EU. Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele stavljati kamenje, na putu ka EU te fantazije ćemo jasno imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može ići ka EU i o tome sam posebno govorila s članicom Predsjedništva BiH”, istakla je.

“Apel Banja Luci”

Također, govorila je i o ruskom utjecaju u BiH.

“Zabrinjava me retorika u pogledu na Rusiju vidimo da rat odvajanja Putina od Europe je rat narativa, jezik koji se koristi kao za sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. (…) Ulaganje su moguće ali njima je potrebna sigurnost i upućujem apel Banja Luci da na EU putu koračaju zajednički”, poručila je ona.

Šetnja Sarajevom

Baerbock je ranije prošetala Baščaršijom te je napravila paralelu sa današnjom Ukrajinom.

“Prije 30 godina ovdje je obranjena europska ideja jednako kako danas srce Europe kuca u Kijevu u 1990. godinama je ovdje kucalo u opkoljenom Sarajevu”, navela je./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img