BAERBOCK: EU se mora reformirati i pripremiti za nove članice

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je u ponedjeljak da je proširenje Europske unije “geopolitička neophodnost”, kako bi postala veća i sigurnija i upozorila je da se ne može priuštiti da čitava generacija još jednom “sjedi u čekaonici”, kao u zemljama zapadnog Balkana.

Baerbock je u priopćenju objavljenom na stranici Ministarstva vanjskih poslova Njemačke povodom 20. godišnjice velikog proširenja naglasila da se ne smije propustiti prilika da, pridruživanjem novih članica, EU postane veća i jača, a samim tim i sigurnija.

Ona je navela da je proširenje za EU postalo “geopolitička neophodnost” najmanje od početka rata Rusije i Ukrajine i ocijenila da su “političke i geografske sive zone” na Balkanu ili na istoku EU “veoma opasne”.

Smatra da EU ne može sebi priuštiti takve sive zone, jer su one, kako tvrdi, poziv za ruskog predsjednika Vladimira Putina na miješanje i destabilizaciju.

– Europska unija se zalaže za slobodu, demokraciju i vladavinu prava. Kao i prije 20 godina, i danas milijuni Europljana ponovo vide priliku i obećanje da postanu građani EU. I ne možemo priuštiti još jednom da čitavu generaciju natjeramo da sjedi u čekaonici Europske unije, kao u zemljama zapadnog Balkana. Ne smijemo propustiti priliku da našu Uniju učinimo većom i jačom – a samim tim i sigurnijom. Naša unija mira i slobode otvorena je za nove članove poručila je Baerbock, prenosi Al Jazeera.

Kako je naglasila, da bi dalje pristupanje zemalja EU bilo uspješno, mora se osigurati da Euvropska unija ostane sposobna poduzeti mjere i interno i eksterno.

Dodaje da će u tom cilju članice nastaviti razvijati EU “sa svom dužnom odlučnošću”.

– Čak i ako imamo intenzivne debate o tome iznova i iznova – kao što se i očekuje u velikoj obitelji. Ovdje je posebno dragocjeno bogato iskustvo članica EU koje su pristupile Uniji od 2004. godine, zemalja koje su uspješno svladale dug proces transformacije – naglasila je ona.

Naglasila je i da se EU mora reformirati i pripremiti za nove članice.

– Po mom mišljenju, ovo uključuje smanjenje prostora za veto u Vijeću. Moramo ostati sposobni djelovati i u budućoj Uniji koja potencijalno broji preko 35 članica. Ovo uključuje češće donošenje odluka velikom većinom, za razliku od postizanja jednoglasnosti. Čak i ako to znači da Njemačka, kao i svaka druga država članica, također može biti nadglasana. Moramo se odlučno baviti proširenjem i reformama – poručila je Baerbock.

Prije 20 godina, 1. svibnja 2004, Europskoj uniji je pristupilo deset novih članica, što je najveće proširenje u povijesti EU.

U EU je tada ušlo gotovo 75 milijuna ljudi u Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latvija, Litvaniji, Malti, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj i na Cipru.

Kasnije su im se pridružile i Bugarska, Rumunjska i Hrvatska./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img