NAKON 7 GODINA GRADNJE

Autoceste FBiH pustile u promet 11 km autoceste bez uporabne dozvole

Nakon sedam godina FBiH je dobila novih 11 kilometara autoceste, koji bi sljedećeg tjedna mogli biti zatvoreni, javila je N1 televizija.

Dionica autoceste koridora tzv. Zenička zaobilaznica u utorak je puštena u promet bez i jedne dozvole za rad. Nijedna od tri poddionice nema uporabnu dozvolu, o čemu je obaviještena i federalna inspekcija. U razgovoru za N1, glavni građevinski inspektor FBiH potvrdio je, kako će najkasnije do ponedjeljka biti izdato rješenje o zatvarnju dionice Zenica sjever-Zenica jug, jer do danas inspekciji nisu proslijeđeni relevantni dokumenti.

Unatoč slavljeničkom raspoloženju na “Dan državnosti” kada je dionica predstavljena medijima da bi nekoliko dana kasnije i službeno otvorena za putnike, ni jedna od tri podionice nije dobila uporabnu dozvolu jer tehnički prijam nije završen. No to je novinarima prešućemo prilikom prezentacije. Najavljeno je otvaranje nakon što federalna vlada odobri cijenu putarine, što se u končnici i dogodilo.

U odgovoru iz JP Autoceste Federacije navodi se kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled s pozitivnim ishodom i kako se narednim danima očekuje odobrenje za uporabu, dok je za preostale dvije dionice poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica -Tunel Zenica (južna sekcija) u tijeku postupak dobijanja iste. U Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbijaju ove navode. Upotrebna dozvola nije izdana, niti je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice.

U komentaru Autocesta se spominje i da Izvještaj izvođača radova i nadzora, potvrđuje da su dionice spremne za promet, odnosno da postoji ugovorna obveza puštanje u probni rada završenih dionica. No to nije dozvola kojom se cesta stavlja u promet. Prema članu 66. Zakona o prostornom planiranju, građevina se može koristiti tek nakon što Ministarstvo prostornog uređenja izda odobrenje za upotrebu.

Kako su u JP Autoceste FBiH upoznati s pozitivnim ishodom izvještaja Komisije za tehnički prijam za prvu poddionicu, kada izvještaj Komisije još nije stigao u Ministarstvo prostornog uređenja, nije odgovoreno. Komisija bi trebala biti neovisno tijelo, no sada se postavlja pitanje je li tako i uradila svoj posao./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije