AUTOCESTA SVILAJ-ODŽAK Završeno 80 posto radova na mostu “Svilaj”, u tijeku natječaj za izgradnju graničnog prijelaza

Dionica autoceste na koridoru Vc Svilaj – Odžak ( dužine 10,7 km ) strateški je važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU. Najsjevernija točka koridora će znatno rasteretiti promet u Odžaku. Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak su završeni, ali dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj na kojemu je dovršeno 80 posto planarnih radova, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-U tijeku je izgradnja tri međusobno ovisna infrastrukturna projekta koja se implementiraju od strane različitih institucija. Radi se o izgradnji mosta „Svilaj“, GP „Svilaj“ te dionice autoceste Svilaj – Odžak. JP Autoceste FBiH završile su izgradnju dionice Svilaj – Odžak, a preostalo je obaviti tehnički pregled dionice. Uprava za indirektno oporezivanje implementirat će izgradnju graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Trenutno je u tijeku natječajna procedura za odabir izvođača. Državno ministarstvo prometa i komunikacija implementira izgradnju mosta Svilaj. Završetak radova očekuje se krajem ove godine. Kada se realiziraju nabrojani infrastrukturni projekti dionica Svilaj – Odžak bit će puštena u upotrebu“, kazao je Danijel Ivanković, koji je voditelj projekta.

Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, ima tri trake u svakom smjeru. Dinamika radova na realizaciji mosta Svilaj do sada iznosi preko 80%.

Također, na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri nadvožnjaka, tri podvožnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, osnovno naplatno mjesto i dva mosta.

Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 milijuna eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicione banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konzultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španjolske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...