Austrijski stručnjaci rade na razvoju baterije koja se može reciklirati

Vijesti iz svijeta tehnologije ne prestaju iznenađivati, a ovaj put, Austrijski institut za tehnologiju (AIT) vodi put u budućnost sa svojom najnovijom inovacijom baterije koja se može reciklirati.

Ovo istraživanje nije samo još jedan napredak u tehnologiji, već i značajan korak prema održivijoj budućnosti. AIT, poznat po svojim istraživanjima i inovacijama, sada je uključen u izradu baterija od recikliranih materijala. Na ovom ambicioznom projektu u Floridsdorfu u Beču radi 35 stručnjaka, piše Klix.

Cilj je jasan – stvoriti baterije koje neće zahtijevati korištenje problematičnih sirovina poput litija, nikla i kobalta. Stare baterije, trenutno samo 40 posto recikliranih, koristit će se zajedno s alternativnim sirovinama, poput rudničkog otpada i silicija iz solarnih panela.

Naravno, cilj nije samo proizvodnja, već i stvaranje održive proizvodnje. Marcus Jahn, voditelj odjela za istraživanje baterija u AIT-u, naglasio je važnost smanjenja upotrebe resursa kao što su voda, struja i plin u proizvodnom procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle pronaći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električnih skutera.

Za sada su konkretni rezultati istraživanja i razvoja još nejasni, ali jedno je sigurno – AIT i njegovi partneri vode nas u svijet “zelenih baterija”. Ovo je tek početak putovanja u održivu budućnost, gdje tehnologija služi kao pokretač promjena za bolje sutra./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img