Australijski zviždač koji je otkrio ratne zločine u Afganistanu osuđen na pet godina zatvora zbog odavanja vojnih tajni

Australijski sudac osudio je danas bivšeg vojnog odvjetnika na više od pet godina zatvora zbog krađe tajnih obrambenih dosijea o ratu u Afganistanu i njihovo proslijeđivanje u medije.

David McBride, koji se u studenom izjasnio krivim po tri optužbe za krađu i dijeljenje vojnih informacija, dobio je pet godina i osam mjeseci zatvora, javljaju australski mediji.

McBride mora služiti najmanje dvije godine i tri mjeseca prije nego što stekne pravo na uvjetni otpust, javili su mediji nakon presude sudca Davida Mossopa na Vrhovnom sudu australske teritorije glavnog grada u Canberri.

Javni emiter ABC priopćio je da je koristio materijal koji je procurio za “Afghan Files”, seriju iz 2017. u kojoj se navodi da su australski vojnici bili umiješani u ilegalna ubojstva nenaoružanih muškaraca i djece u Afganistanu.

McBrideov odvjetnik, Mark Davis, rekao je ispred suda da će pokrenuti žalbu, što je odluka pozdravljena aplauzom okupljenih pristalica.

Žalba bi se temeljila na pitanju što znači “dužnost”, rekao je on.

McBride se u studenom prošle godine izjasnio krivim po tri optužbe za krađu i curenje vojnih informacija novinarima ABC-a.

On se izjasnio o krivici nakon što njegovi odvjetnici navodno nisu uspjeli uvjeriti sudca da mu je njegova prisega o služenju vojnog roka dala dužnost otkriti informacije ako je to u javnom interesu.

Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, više od 26.000 australskih uniformiranih pripadnika poslano je u Afganistan da se bore zajedno s američkim i savezničkim snagama protiv Talibana, Al-Qaide i drugih naoružanih islamističkih grupa.

Australijske borbene trupe napustile su zemlju 2013. godine, ali od tada se pojavio niz često brutalnih izvještaja o ponašanju elitnih australskih specijalnih jedinica.

Oni se kreću od izveštaja o vojnicima koji su ubili šestogodišnje dijete u napadu na kuću, preko odsjecanja ruke mrtvog neprijatelja, do upucavanja zatvorenika kako bi se sačuvao prostor u helikopteru.

Otkrića ABC-a o “Afganistanskim dosijeima” navela su policiju da istraži reportera Daniela Oakesa i njegovog producenta Sama Clarka zbog pribavljanja povjerljivih informacija – čak i pretresa sjedišta emitera u Sidneyu, prije nego što je odustala od slučaja.

U studenom 2020. godine, višegodišnja javna istraga objavila je da su australske elitne specijalne snage “nezakonito ubile” 39 civila i zatvorenika u Afganistanu, uključujući pogubljenje po prijekom postupku kao dio inicijacijskih rituala.

Preporučeno je da se 19 osoba uputi u australsku federalnu policiju, da se isplati odšteta obiteljima žrtava i da vojska provede niz reformi./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img