Australija bi uskoro mogla prva iskorijeniti rak grlića maternice

Australija je na pravom putu prema eliminaciji raka grlića maternice zahvaljujući uvođenju obavezog cjepiva za HPV i redovitim kontrolama kod žena između 25 i 74 godine

Znanstvenici su potvrdili da je Australija na pravom putu da do 2035. cijepljenjem i pravovremenim pregledima u potpunosti spriječi oboljenje od raka grlića maternice.

Prema sadašnjem trendu, brojevi oboljelih su toliko u padu da će se već 2022. godine rak grlića maternice tamo klasificirati kao ‘rijetki oblik raka’.

– To je ogroman napredak za medicinu. I nije u pitanju samo rak grlića maternice, već i rak rodnice, stidnice, rak analnog otvora i rak ždrijela – objasnila je zagrebačka ginekologinja Ulla Marton.

– Ovo je jako uzbudljiva vijest za žene diljem Australije. Vodimo u kontroli raka grlića maternice već dugi niz godina i podijelit ćemo naša istraživanja i pristup liječenju s cijelim svijetom – izjavila je profesorica Karen Canfell, voditeljica istraživanja u Cancer Council NSW, koji je vodio cijelo ovo istraživanje i analizu stanja u Australiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije utvrdila koji broj slučajeva je granica ispod koje se smatra da je rak grlića maternice eliminirana bolest.

Istraživači koje vodi Michaela Hall predložili su da granica ispod koje će se bolest smatrati iskorijenjenom bude četiri slučaja na 100.000 ljudi.

Tim znanstvenika, koji su objavili svoje pronalaske u magazinu The Lancet Public Health, predvidio je da će stope raka pasti ispod tog praga do 2035. godine.

Najnovije

EPICENTAR 27 KM OD MOSTARA

Zatresao se jug Hercegovine

Prema podacima EMSC u 11.34 minute slab potres pogodio je područje južne Hercegovine. Magnituda potresa bila je 2,1 po Richteru. Potres je bio na dubini...