Sve vijesti

AMERIČKI MINISTAR OBRANE

Austin stigao u ratni Kijev u znak potpore Ukrajini

Američki ministar obrane Lloyd Austin stigao je u ratni Kijev u ponedjeljak u znak “nepokolebljive” potpore usred sve veće podjele oko održivosti vitalne zapadne pomoći Ukrajini dok se rat s Rusijom produžava.

Na fotografiji koju je veleposlanstvo objavilo, Austin se u pratnji zapovjednika Europskog zapovjedništva SAD-a pored vlaka rukuje s američkim veleposlanikom u Kijevu, prenosi Hina.

“Danas sam ovdje kako bih prenio važnu poruku – Sjedinjene Države i dalje će stajati uz Ukrajinu u njihovoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, kako sada tako i u budućnosti”, napisao je Austin na platformi društvenih medija X.

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink rekla je da posjet signalizira “nepokolebljivu potporu Washingtona Ukrajini u njezinoj borbi za slobodu”.

Putovanje dolazi usred sve veće podjele oko pomoći Ukrajini u američkom Kongresu (zakonodavnom tijelu) s približavanjem predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom 2024.sljedeće godine.

Zajednička ukrajinsko-američka Konferencija vojne industrije u Washingtonu trebala bi se održati sljedeći mjesec. Svrha je tog događaja, zakazanog za 6. i 7. prosinca, potaknuti ukrajinsku domaću proizvodnju oružja kako bi se mogla nositi s potrebama jer ukrajinska borba protiv sveobuhvatne ruske invazije traje već gotovo dvije godine, a analitičari predviđaju da će biti još duga i iscrpljujuća .

Rusija, koja je počela invaziju u veljači 2022., kontrolira gotovo petinu Ukrajine.

Zapad opskrbljuje Ukrajinu vojnom opremom i Kijev je ove godine krenuo u protuofenzivu kako bi vratio okupiranu zemlju, no dosad bez većeg napretka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

U BiH preovladava pretežno sunčano vrijeme. Niske naoblake ili magle jutros je bilo na jednom dijelu istoka Bosne i Krajini. Temperature zraka izmjerene u 10:00...