Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

ANTIDAYTONSKO DJELOVANJE Komšić ponovo pozvao na rušenje ustavnog poretka BiH, hoće li reagirati OHR?

Željko Komšić, predsjednik raspadajuće stranke Domekratska fronta u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici njegove stranke ponovo se založio za odbacivanje koncepta konstitutivnosti naroda i uvođenja građanskog koncepta i principa jedan čovjek jedan glas, što predstavlja opetovano antiustavno i antidaytonsko djelovanje, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Probosanske stranke i stranke građanske ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu. Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti prevladani koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas, izjavio je Komšić.

Prema presudi Ustavnog suda u BiH načelo konstitutivnosti naroda temeljno je i natkrovljjuće načelo Ustava BiH. Stoga se Komšićeva izjava ne može protumačiti drugačije do li kao poziv za rušenje Daytonskog sporazuma i ustavnog poretka BiH, na što bi trebali reagirati i međunarodni čuvari daytonskog sporazuma prije svih OHR, ali i američko i druga veleposlanstva, te Upravni odbor za provedbu mirovnog sporazuma (PIC). Njegovo zalaganje za princip jedan čovjek jedan glas je zagovaranje BiH, kojom bi vladao najbrojniji- bošnjački narod i za dekonstituiranje dvaju drugih državotvornih naroda- Hrvata i Srba.

Komšić tvrdi kako presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da ih se ne može implementirati, a da se prethodno ne odbaci, kako kaže, diskriminirajući koncept takozvane konstitutivnosti naroda, što je notorna laž. Ova Komšićeva tvrdnja samo je jedna u nizu obmana s obzirom da postoji niz modela koji mogu osigurati otklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, uz poštivanje načela konstitutivnosti naroda, koja su ustavna načela, a ne takozvana i diskriminirajuća. Podsjetimo Europski sud za ljudska prava u presudi Sejdić- Finci samo zahtjeva da se i pripadnicima nacionalnih manjina osigura da se mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, no nigdje u presudi ne zahtjeva ukidanje temeljnih ustavnih odredbi o konstitutivnosti naroda.

Komšićeva uvjerava i ako BiH može postati “moderno europsko društvo” samo ako odbaci princip etničkog predstavljanja što je apsurd jer je sama Europska unija konsocijacija, temeljana na načelima federalizma. Na tim načelima uređene su i višenacionalne države članice EU, Švicarska i Belgija, a Europski je parlament i u svojoj rezoluciji Bosni i Hercegovini preporučio da se u institucionalnim reformama rukovodi načelima federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, a ne načelima unitarizma i građanskog koncepta jedan čovjek- jedan glas, koji je uz separatizam označen kao jedna od opasnosti koja prijeti BiH.

Komšićevo zagovaranje građanskog koncepta u skladu je s njegovim nemoralnim političkim ambicijama da bošnjačkim glasovima, na predstoječim listopadskim izborima, uzurpira poziciju hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH. To mu je do sada dva puta pošlo za rukom zahvaljujući neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH, prema kojim je Federacija BiH, u kojoj su Bošnjaci tri i pol puta brojniji od Hrvata jedna izborna jedinica za izbor i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva. Ta odredba omogućava Bošnjacima da izaberu oba člana Predsjedništva BiH i povrijeđeuje temeljno ustavno načelo o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte