NAKON FORMIRANJA "SEMAFOR" KOALICIJE

Annalena Baerbock iz Zelenih nova šefica njemačke diplomacije

Potpredsjednica njemačkih Zelenih, Annalena Baerbock postat će nova ministrica vanjskih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je u četvrtak navečer njezina stranka.

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom prosinca, u sklopu vladine koalicije formirane u srijedu sa socijaldemokratima i liberalima.

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsjednik, Robert Habeck voditi “super ministarstvo” koje objedinjuje klimu i gospodarstvo.

Annalena Baerbock će u ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti socijaldemokrata Heika Maasa. Osim prva žena, bit će i najmlađa osoba na toj funkciji u njemačkoj povijesti.

Ona je tijekom izborne kampanje obećala da će oživjeti njemačku diplomaciju, posebno zauzimanjem oštrijeg tona prema Rusiji i Kini.

Europska unija treba “jaku, otvorenu, ali aktivnu njemačku vanjsku politiku”, rekla je Baerbock u svibnju.

Protivnica plinovoda Nordstream 2, koji treba omogućiti transport ruskog plina, ta odvjetnica specijalizirana za međunarodno pravo drži da je drugačiji pristup prema autoritarnim režimima od “presudne važnosti za buduću vladu, našu sigurnosti i naše vrijednosti”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NOVI SPOR

Rusija naredila američkim diplomatima da napuste zemlju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američkog veleposlanstva u Moskvi da napuste tu zemlju do 31. siječnja iduće godine, javila je u srijedu...