Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Ankara preklinje Ameriku da sjedne za pregovarački stol

Turski ministar trgovine Ruhsar Pekčan rekao je da Turska preklinje američkog predsjednika Donalda Trumpa da se vrati za pregovarački stol nakon uvođenja novih carina, ističući da sve probleme treba rješavati dijalogom.

– Svi dosadašnji napori da pokažemo američkoj administraciji da nijedan od kriterija, na koji se oni pozivaju u vezi s uvođenjem sankcija, ne stoji, pokazali su se bezuspješnim – rekao je Pekčan i nastavio:

“Ipak, mi preklinjemo predsjednika Trumpa da se vrati za pregovarački stol, jer ovo može i treba riješiti dijalogom i suradnjom”, rekao je on.

Jedan od kriterija za američko uvođenje carina je da se uvoz iz Turske odražava na nacionalnu sigurnost, javlja Srna.

Potez Trumpa uslijedio je i zbog nezadovoljstva Washingtona u vezi s američkim pastorom Endruom Bransonom, koji je zatvoren u Turskoj i koga vlasti u Ankari ne žele osloboditi.

U međuvremenu, turska lira je danas pala na rekordno nisku razinu prema dolaru, 6,24 lire za jedan dolar, nakon čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam posto pada u jednom danu.

Turska valuta je pala 66 posto od početka godine, što je dovelo do poskupljenja robe u Turskoj, a i uzdrmalo je povjerenje stranih investitora./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte