ANALIZA U skoro svim hrvatskim općinama HDZ BiH može samostalno vladati

Podaci o osvojenim načelničkim mjestima u općinama otkrivaju samo dio priče o ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. Mnogo zanimljiviji dio priče leži u podacima o budućem sastavu općinskih vijeća. Prema analizama koje je uradio Večernji list, u skoro svim općinama na većinski hrvatskim područjima HDZ BiH će moći samostalno formirati vladajuću većinu na lokalnoj razini. To se osobito odnosi na područje Hercegovine gdje će HDZ BiH imati mnogo više od natpolovične većine u lokalnim parlamentima.

Nešto kompliciranija situacija je u Livnu, gdje će HDZ BiH imati svoga načelnika, ali neće moći samostalno formirati vlasti u toj općini. Naime, vodeća hrvatska stranka je dobila 15 mandata u Općinskom vijeću Livno i za formiranje natpolovične većine trebat će tražiti koalicijskoga partnera. Tko će to biti, ostaje za vidjeti. Slično stanje je u općini Prozor-Rama gdje je HDZ 1990. zadržao načelničko mjesto, ali će mu za većinu u Općinskom vijeću trebati koalicijski partneri.

Zanimljivo će biti pratiti i stanje u Varešu, gdje je HDZ BiH dobio mjesto načelnika općine, ali je SDA osvojio većinu u Općinskom vijeću. Podaci za Kupres pokazuju kako HDZ BiH ima većinu u Općinskom vijeću, dok je mjesto načelnika uzeo kandidat HDZ-a 1990., što je rijedak primjer nakon ovih lokalnih izbora i zahtijevat će puno kompromisa ako odgovorni budu željeli da vlast funkcionira. Zanimljivo je kako su i male stranke u pojedinim lokalnim sredinama uspjele dobiti poneki mandat, te će biti svakako zanimljivo vidjeti kako će se oni ponašati u iduće četiri godine. S obzirom na to da u tim sredinama HDZ-u BiH nisu potrebni koalicijski partneri, za pretpostavljati je kako će vijećnici malih stranaka biti i lideri oporbe u tim sredinama.

Na kraju, može se zaključiti kako je HDZ BiH potvrdio još jednom poziciju najjače stranke s hrvatskim predznakom u BiH. Zahvaljujući određenom broju mandata, može se zaključiti kako većina malih stranaka nastavlja djelovati, ali će morati uložiti mnogo napora kako bi napravile iskorak i s lokalne prešle na višu razinu. •/HMS/

Najnovije