Amerikanci ostavili Kurde na cjedilu?

Američka vojska počela se povlačiti sa sjeveroistoka Sirije, uz tursku granicu, objavile su u ponedjeljak kurdske snage.

Povlačenje se događa nakon što je Bijela kuća kasno u nedjelju najavila da će Turska “uskoro krenuti sa svojom dugo planiranom operacijom u sjevernoj Siriji”.

Bijela kuća je to objavila nakon telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji dugo prijeti ofenzivom na sjeveroistoku Sirije.

“Usprkos našim pokušajima da izbjegnemo vojnu eskalaciju s Turskom… američke snage nisu ispunile svoje obaveze i povukle su se s graničnih područja s Turskom, pa se Turska sada priprema na invaziju na sjever i istok Sirije”, priopćile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Washington se oslanjao na SDF kao na najdjelotvorniju borbenu skupinu u ratu protiv Islamske države.

Bijela kuća je kazala kako američke snage “neće podržati niti sudjelovati” u turskoj operaciji te da one neće “više biti na obližnjem području”.

Dodala je da će Turska biti odgovorna za sve borce Islamske države na tom području.

Turska ofenziva će imati “značajan negativan utjecaj na naš rat protiv Islamske države i uništiti stabilnost postignutu proteklih godina”, upozorilo je središnje zapovjedništvo SDF-a.

Erdogan je izjavio u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji da bi turska ofenziva na sjeveru Sirije mogla početi svakog trenutka./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BEZ PARDONA

Zašto sam “pogriješio” u Dnevniku RTV Herceg Bosne?

Kada sam u Dnevniku Televizije Herceg Bosne čestitao rukometnoj reprezentaciji Hrvatske na pobjedi nad Norveškom i plasmanu u finale Europskog rukometnog prvenstva- pogriješio sam....