Amerikanci izveli zračne udare u Iraku; Austin zaprijetio Iranu: “Nećemo oklijevati”

Sjedinjene Američke Države izvele su zračne napade na milicije u Iraku koje imaju podršku Irana. O napadu se oglasio američki ministar obrane Lloyd Austin. Kazao je kako su udari bili usmjereni na tri objekta koje su koristili pripadnici skupine Kataib Hezbollah koju podržava Iran i druge grupacije povezane s Teheranom u Iraku.

Udari dolaze samo nekoliko dana nakon što je više pripadnika američkog osoblja u zračnoj bazi Al-Asad u Iraku ozlijeđeno u raketnom napadu. Iako je protuzračna obrana tada uspjela oboriti većinu rakete, neke su se ipak probile i pogodile bazu.

Austin: Nećemo oklijevati s poduzimanjem potrebnih koraka

Austin je u izjavi rekao da su udari “izravan odgovor na niz eskalirajućih napada na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji” od strane milicijskih skupina koje podržava Iran. Središnje zapovjedništvo SAD također je objavilo priopćenje u kojem su naveli da su američke snage “izvele jednostrane zračne napade” usmjerene na “stožere, skladišta i lokacije za obuku Kataib Hezbollaha”.

“Zahvalan sam i na vještini i profesionalizmu s kojim je naše osoblje planiralo i provelo ove napade i na stalnim naporima naših trupa na terenu dok rade s regionalnim partnerima na daljnjem razbijanju i degradaciji ISIS-a”, istaknuo je Austin.

“Predsjednik i ja nećemo oklijevati poduzeti potrebne korake kako bismo obranili njihove i naše interese. Ne težimo eskalaciji sukoba u regiji. U potpunosti smo spremni poduzeti daljnje mjere kako bismo zaštitili naše ljude i naše objekte. Pozivamo te skupine i njihove iranske sponzore da odmah prestanu s ovim napadima”, dodao je Austin.

Prvi američki udar na Irak od početka mjeseca

Glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder, potvrdio je da je ukupno četvorici američkih vojnika dijagnosticirana traumatska ozljeda mozga kao posljedica napada, ali su se svi u međuvremenu vratili na dužnost.

Ovo je prvi američki udar u Iraku od početka mjeseca, kada je Washington ciljao člana iranske proxy skupine za kojeg je jedan američki dužnosnik rekao da ima “američku krv na rukama”. Amerikanci su tijekom posljednjih tjedan i pol također izveli višestruke napade protiv Huta u Jemenu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img