Amerika traži ukidanje patenata na cjepivo protiv korone, Francuska protiv

Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzali proizvodnja i raspodjela dragocjenog seruma u svijetu, priopćila je danas Bidenova administracija.

“Ovo je svjetska zdravstvena kriza i izvanredne okolnosti pandemije covida-19 zahtijevaju izvanredne mjere”, rekla je u priopćenju američka predstavnica za trgovinu Katherine Tai.

“Administracija čvrsto vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da bi se ova pandemija zaustavila, treba ukinuti zaštitu za cjepiva protiv covida-19”, dodala je, rekavši da Washington aktivno sudjeluje u pregovorima WHO-a o ukidanju patenata.

Francuska se protivi

Privremeno ukidanje patenata za cjepivo traže Indija i Južnoafrička Republika kako bi ubrzale proizvodnju, ali se neke zemlje, primjerice Francuska, tomu protive.

Pariz je skloniji donacijama u korist siromašnih zemalja.

Moćni farmaceutski laboratoriji većinom se protive ukidanju njihovih patenata, ističući da to odvraća od skupih istraživanja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...