PO BIDENOVOM NAREĐENJU

Amerika napala proiranske snage u Siriji

Sjedinjene Američke Države su sinoć izvele dva zračna napada u Siriji protiv Irana i pro-iranskih skupina, priopćio je Pentagon, u najnovijem odgovoru na niz napada protiv američkih snaga u Siriji i Iraku. U priopćenju, američki ministar obrane Lloyd Austin navodi da su u napadima gađali ustanovu za obuku u blizini grada Albu Kamala i sigurnu kuću u blizini grada Mayadeena.

Rekao je da je napade naredio predsjednik Joe Biden. “Predsjednik nema veći prioritet od sigurnosti američkog osoblja te je naredio današnju akciju kako bi jasno stavio do znanja da će SAD braniti sebe, svoje osoblje i svoje interese”, rekao je Austin u izjavi.

Napali kampove proiranskih milicija

Lokalni izvori također su naveli da je cilj napada bio kamp kojim upravljaju pro-iranske milicije u području zapadno od Albu Kamala, u pokrajini Deir al Zor. Drugi napad bio je u blizini mosta u blizini grada Mayadeena, blizu iračke granice i uporišta pro-iranskih milicija, kazali su izvori.

To je treći američki udar od 26. listopada, dok SAD pokušava ugušiti val za valom napada bespilotnim letjelicama i raketama na američke trupe u Siriji i Iraku, potaknutih ratom Izraela i Hamasa. Iran i njegovi pristaše kažu da SAD dijeli odgovornost za rat koji je Izrael objavio palestinskoj militantnoj skupini Hamas, koju također podupire Iran.

40 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji

Snage koje podupire Iran napale su u Iraku i Siriji američke i koalicijske trupe najmanje 40 puta posljednjih tjedana. SAD ima 900 vojnika u Siriji i još 2500 u susjednom Iraku, u misiji savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti ponovno oživljavanje Islamske države, koja je 2014. zauzela velike dijelove obiju zemalja, ali je kasnije poražena.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su se napadi dogodili u proteklih nekoliko sati i dodao da je u tijeku američka provjera kako bi se utvrdilo jesu li nekoga ubili ili ranili./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img