Američko veleposlanstvo kritiziralo VSTV zbog procesa odabira za pozicije

– Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini izrazilo je zabrinutost zbog promjena u Poslovniku VSTV-a koje su usvojene sedamnaestog siječnja. U priopćenju za javnost navode da izmjene u članku 4, kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces odabira na pozicije u VSTV, predstavljaju veliki korak unazad. Sustav nasumičnog ždrijebanja iz članka 4 osiguravao je važan element nepristranosti u procesu odabira.

– Sustav koji je usvojilo VSTV umjesto ždrijebanja otvara prostor za diskriminaciju, uključujući diskriminaciju putem zamrzavanja sadašnje etničke i rodne ravnoteže u Vijeću. Time se jamči da se sadašnji članovi mogu prijaviti za drugi mandat i umanjiti šanse za izbor kandidata koji ne zadovoljavaju fiksne etničke i rodne uvjete koji idu u prilog sadašnjim članovima VSTV – navodi se.

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini, kao dugogodišnji partner vlasti BiH u procesu reforme pravosuđa, pridružuje se partnerima iz međunarodne zajednice i upozorava VSTV da bi te izmjene mogle povećati mogućnost koruptivnog djelovanja i stvoriti utisak da članovi VSTV manipuliraju procedurama zarad osobnih interesa.

– Nesretna je okolnost da, u razdoblju kad se od VSTV očekuje da provodi reforme i poveća integritet pravosuđa te pomogne vraćanju povjerenja javnosti, neki članovi VSTV donose odluke koje još više utječu na formiranje negativnih percepcija javnosti o VSTV i pravosuđu u širem kontekstu. Američko veleposlanstvo zbog toga poziva VSTV da preinači tu odluku. Odajemo priznanje manjem broju članova VSTV, na čelu sa predsjednikom Lagumdžijom, koji su radili na jačanju integriteta pravosuđa u skladu s međunarodnim standardima tako što su glasali protiv te pogrešne odluke – priopćeno je iz Američkog veleposlanstva u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img