Američki zrakoplovi iz Turske napali Islamsku državu

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje pripadnika Islamske države (ISIS) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan izražava svoju “odlučnost” u “ratu protiv terorizma” koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i ISIS-a.

“Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari”, rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona.

Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u srpnju odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofanzivu protiv ISIS-a u Siriji.

Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice, a njeni su borbeni zrakoplovi polijetali s nosača aviona i iz vojnih baza u regiji.

Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv ISIS-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njene granice.

No napad u Surucu 20. srpnja u kojem su poginule 32 osobe a pripisuje se ISIS-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret. /Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LJUBUŠKI

Dom zdravlja dobio vrijednu donaciju medicinskih uređaja

Vrijedna donacija medicinskih uređaja i zaštitne opreme u srijedu je stigla u Dom zdravlja Ljubuški.Riječ je o donaciji tvrtke Elektro Milas d.o.o. koja je...