Sve vijesti

UHIĆEN JE

Američki student prijetio ubojstvom Židova, silovanjem Židovki i odrubljivanjem glava židovskim bebama

Savezni tužitelji optužili su danas studenta Sveučilišta Cornell, koji je uhićen zbog navodnog pozivanja na ubojstvo Židova, za online prijetnje židovskim studentima tog uglednog američkog sveučilišta tijekom vikenda. Uhićenje je uslijedilo nakon upozorenja dužnosnika na jučerašnjem saslušanju u Kongresu o porastu mržnje usmjerene prema židovskim studentima u SAD tijekom izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

Američka vlada i Antidifamacijska liga izvijestile su o povećanim prijetnjama Židovima, muslimanima i arapskim Amerikancima otkako su izbili sukobi u Gazi. U saveznoj tužbi je osumnjičenik s Cornella identificiran kao Patrick Dai (21), a optužen je za objavljivanje prijetnji da će ubiti ili ozlijediti drugu osobu koristeći međudržavne komunikacije.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul prethodno je rekla da je “osoba od interesa” u pritvoru policije države New York radi ispitivanja.

Što je objavio?

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo ga je za objavljivanje poruka na Cornellovom online forumu. Uključivale su pozive na smrt Židova i prijetnje da će “pucati” u blagovaonici kampusa u kojoj se poslužuje košer hrana.

Savezni tužitelji tvrde da je Dai prijetio da će izbosti i zaklati svakog židovskog muškarca kojeg vidi u kampusu, da će silovati i baciti s litice sve židovske žene i da će odrubiti glavu svim židovskim bebama. Također je prijetio da će upotrijebiti jurišnu pušku kako bi pucao na Židove, navodi se u priopćenju za javnost ministarstva pravosuđa.

“Šokirani smo”

Bijela kuća je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog prijetnji, a dužnosnici Bidenove administracije sastali su se s čelnicima američkih Židova kako bi razgovarali o načinima zaustavljanja rastuće plime antisemitizma na američkim sveučilištima.

Joel Malina, Cornellov potpredsjednik za sveučilišne odnose, rekao je da je sveučilište zahvalno FBI-u što je uhitio osumnjičenika. “Šokirani smo i osuđujemo ove antisemitske prijetnje te vjerujemo da ih treba procesuirati u punoj mjeri zakona”, rekao je Malina./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...