Sve vijesti

HNK Mostar

PLINOVITI DIV

Amaterski astronomi snimili udar svemirske stijene u Jupiter

Astronomi amateri su teleskopima na Zemlji snimili udar svemirske stijene o Jupiter u zadnjem tjednu kolovoza, a radilo se o kratkom bljesku svjetlosti.

Mreža teleskopa u Japanu, koja se prvenstveno sastoji od teleskopa OASES (Organizirani autoteleskopi za istraživanje slučajnih događaja) i PONCOTS (Organizirani autoteleskopi za istraživanje slučajnih događaja), uspješno je otkrila ovaj vidljivi udar.

Prema dostupnim informacijama, ovaj prilično kratak sudar “uhvatio” je astronom amater, a snimka udara objavljena je i na profilu MASA Planetary Log na društvenoj mreži X.

Zatim su drugi astronomi amateri potvrdili isti udar putem X i rekli da su vidjeli bljesak za koji vjeruju da ga je izazvao mali komet ili asteroid.

Kako bi se utvrdila veličina i tip objekta potrebno je provesti dodatna istraživanja. Također, cilj je utvrditi pripada li našem Sunčevom sustavu ili ne.

Iako nije neuobičajeno da se zalutali objekti sudare s Jupiterom, snimanje događaja dok se događa relativno je rijetka pojava, piše Klix.ba.

Jupiter je povremeno na meti kometa i asteroida zbog svoje ogromne veličine i snažne gravitacijske sile. Njegov gravitacijski utjecaj proteže se u asteroidni pojas, koji se nalazi između orbita Marsa i Jupitera. Kao rezultat toga, putanje asteroida unutar pojasa mogu se promijeniti, približavajući planet i povećavajući vjerojatnost sudara.

Neki stručnjaci smatraju da upravo veličina Jupitera štiti Zemlju od čestih sudara sa svemirskim kamenjem te tako omogućuje razvoj života na našem planetu. Jupiter ili apsorbira te objekte koji se približavaju Sunčevom sustavu ili ih odbacuje od Zemlje. Inače, ovi objekti predstavljaju veliku prijetnju Zemlji i drugim unutarnjim planetima.

Prema studiji iz 2013., plinoviti div trpi od 12 do 60 sličnih udara godišnje. Međutim, astronomi su imali ograničene mogućnosti za dokumentiranje ovih udara, a posljednji prije dotičnog zabilježen je u rujnu 2021. godine.

Ipak, najpoznatija zabilježena dogodila se 1994. kada su fragmenti kometa Shoemaker-Levy udarili u Jupiter snagom jednakom 300 milijuna atomskih bombi. Ovaj komet je kružio oko Jupitera više od deset godina, nakon čega se raspao na 20 komada zbog ogromne gravitacije planeta. Svemirski teleskop Hubble otkrio je i zabilježio ovaj udar na Jupiter./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PIC DODIKU:

Prekinite s politikom nepriznavanja i nesuradnje sa Schmidtom

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo iskazuju svoju čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu...