Alzheimerova bolest može početi čudnim problemima s vidom

Znanstvenici su otkrili rani znak upozorenja za Alzheimerovu bolest za koji se nadaju da može omogućiti ranije i učinkovitije liječenje.

Oko 5,8 milijuna Amerikanaca živi s Alzheimerovom bolešću, kažu američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Progresivna bolest je najčešći oblik demencije i povezana je s gubitkom pamćenja i kognitivnim smanjenjem u regijama mozga uključenim u pamćenje, mišljenje i jezik.

Smatra se da je Alzheimerova bolest uzrokovana abnormalnim nakupljanjem proteina unutar i oko stanica u našem mozgu, ali još uvijek nije jasno što točno pokreće ovaj proces. Danas ne postoji poznati lijek za Alzheimerovu bolest. Međutim, razvijeni su lijekovi koji mogu pružiti olakšanje pacijentima i usporiti razvoj simptoma, osobito ako se bolest rano otkrije.

U studiji objavljenoj u časopisu The Lancet: Neurology, tim istraživača sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu (UCSF) otkrio je rani simptom koji se može pojaviti u jednom od deset slučajeva Alzheimerove bolesti: Čudni problemi s vidom. Konkretno, stanje koje se naziva posteriorna kortikalna atrofija (PCA), koje utječe na našu sposobnost prosuđivanja udaljenosti, razlikovanja pokretnih i nepomičnih objekata i obavljanja zadataka poput pisanja i vraćanja ispuštenih predmeta, unatoč normalnim rezultatima pregleda oka.

U svojoj studiji, tim je istraživao 1000 pacijenata iz 16 zemalja koji su iskusili PCA i otkrili da 94 posto njih ima i neku vrstu biomarkera Alzheimerove bolesti. Nasuprot tome, prethodne studije pokazale su da samo 70 posto pacijenata s gubitkom pamćenja, što je simptom koji se često povezuje s Alzheimerovom bolešću, pokazuje biomarkere za tu bolest.

Studija naglašava važnost podizanja svijesti o ovom stanju među kliničarima i pacijentima.

“Potrebno nam je više svijesti o PCA-i kako bi je kliničari mogli označiti”, rekla je Marianne Chapleau, suautorica studije i istraživačica na Odjelu za neurologiju UCSF-a.

“Većina pacijenata vidi svog optometrista kada počnu osjećati vizualne simptome i mogu biti upućeni oftalmologu, koji također možda neće prepoznati PCA. Potrebni su nam bolji alati u kliničkim okruženjima za ranu identifikaciju ovih pacijenata i njihovo liječenje”, rekao je Chapleau.

Više istraživanja mehanizama koji stoje iza PCA također će biti ključno, ne samo za unaprjeđenje skrbi za pacijente, već i za razumijevanje procesa koji pokreću Alzheimerovu bolest.

“Kritično je da liječnici nauče prepoznati sindrom kako bi pacijenti mogli dobiti ispravnu dijagnozu, savjetovanje i njegu”, rekao je glavni autor studije, Gil Rabinovici./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img