NAKON LISTOPADSKIH IZBORA

Albin Kurti mandatar za sastav Vlade Kosova

Pokret Samoopredjeljenje (PS) je službeno, pismeno obavijestilo predsjednika Kosova Hashima Thacija da je lider PS Albin Kurti mandatar za sastav nove Vlade Kosova proizišle iz prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. listopada prošle godine.

Kako je prenio portal Koha.net, pismo je danas predano u kabinetu predsjednika Kosova.

Sporazum između PS i Demokratskog saveza Kosova (DSK) o koaliciji još uvijek nije postignut, i pored “maratonskih razgovora i susreta”, a u razgovorima, kojih nije bilo više od deset dana, sporno je ostalo mjesto predsjednika Skupštine Kosova, na kojoj je bez dogovora izabran zastupnik PS Glauk Konjufca.

Obje strane tražile su da se postigne dogovor o raspodjeli funkcija, iako ne odstupaju od svojih stavova, prenosi BHRT.

DSK je zahtijevao funkciju predsjednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredjeljenju.

Samoopredjeljenje je, na taj zahtjev, odgovorilo da ne dolazi u obzir da se smijeni Konjufca da bi se izišlo u susret zahtjevu DSK.

DSK je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva – po pet za svaku stranku i dva za manjine.

Prema prijedlogu DSK, do izbora predsjednika Kosova PS ima premijera, prvog potpredsjednika Skupštine, drugog potpredsjednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsjedatelja Skupštine, drugog potpredsjednika Skupštine, prvog potpredsjednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsjednika Kosova, koga će sama predložiti.

Prethodno je Samoopredeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica, dok DSK ne prihvaća povećanje broja ministarstava./HMS/

Najnovije