Albanac prvi put u povijesti na čelu Vlade Sjeverne Makedonije

Parlament Sjeverne Makedonije, kako se očekuje, 28. siječnja glasat će o rekonstrukciji vlade koju bi prvi put u povijesti zemlje trebao voditi albanski premijer, a Demokratska unija za integraciju, stranka koja je u vladinoj koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Makedonije, za tehničkog premijera predlaže aktualnog predsjednika Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talata Xhferija, prenosi Kosovo online.

Ovo je zasnovano na koalicijskom sporazumu dvije stranke da u posljednjih 100 dana mandata vlade premijer bude Albanac.

S druge strane, VMRO, makedonska oporbena stranka, izjavila je da će predložiti ministre i zamjenike ministara, ali da neće glasati za vladu s premijerom Talatom Xhferijem.

Dogovor da 100 dana prije izbora Albanac iz DUI bude premijer postigli su Ali Ahmeti i bivši lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, uz dogovor o suradnji nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Nasljednik Zaeva na mjestu lidera partije Dimitar Kovačevski nekoliko puta je do sada nagovijestio da će poštovati taj dogovor.

Parlamentarni izbori, prema dogovoru sa sastanka rukovodstva održanog 4. prosinca, bit će održani 8. svibnja. Istog dana će se glasati i u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon što će se prvi održati 24. travnja.

Tehnička vlada na čelu s Xhferijem trebala bi stupiti na dužnost 28. siječnja, a izbori će biti raspisani 28. veljače./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img