ALARMANTNI PODACI: Posljednjih 5 godina bilo je najtoplije u povijesti mjerenja

Znakovi i posljedice globalnog zatopljenja se ubrzavaju, pokazuju najnoviji znanstveni podaci objavljeni u nedjelju uoči UN-ovog klimatskog summita u New Yorku.

Analiza Svjetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u povijesti mjerenja.

U istom je periodu značajno porasla razina mora, a rekord je doseglo i ispuštanje ugljikova dioksida (CO2).

WMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog plina u atmosferu.

Izvješće te organizacije sinteza je najnovijih znanstvenih spoznaja o uzrocima i posljedicama neviđenog globalnog zatopljenja u posljednjih nekoliko godina.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1,1 Celzijev stupanj, a samo između 2011. i 2015. godine za 0,2 stupnja.

Najviše zabrinjava porast razine mora

To je rezultat velikog ispuštanja CO2. Od 2015. do 2019. godine u atmosferu je otišlo 20 posto više tog plina u usporedbi s prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji vjerojatno najviše zabrinjava je porast razine mora koji je od 1993. do danas prosječno iznosio 3,2 milimetra godišnje. No od svibnja 2014. do 2019. iznosio je 5 milimetara godišnje. Prosjek u desetogodišnjem razdoblju od 2007. do 2016. iznosio je oko 4 milimetra.

“Dizanje razine mora se ubrzalo i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktici i na Grenlandu moglo jako pogoršati stvari u budućnosti”, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

2018. godine oceani bili najtopliji u povijesti mjerenja

“Kao što smo tragične učinke ove godine vidjeli na Bahamima i u Mozambiku, dizanje razine mora i intenzivne tropske oluje dovode do humanitarnih i gospodarskih katastrofa”, istaknuo je.

Izvješće također upozorava na prijetnje oceanima jer više od 90 posto viška topline uzrokovanog klimatskim promjenama završava u vodi. Analiza WMO-a pokazuje da su oceani u 2018. bili najtopliji u povijesti mjerenja.

Prema studiji, gdje god da se pogleda, priča je ista: globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem utječe na obuhvat i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplinski udari i šumski požari.

UN-ov klimatski summit bi trebao donijeti konkretne mjere

Cilj WMO-ova izvješća je informirati sudionike UN-ova klimatskog summita koji se u ponedjeljak održava u New Yorku.

Politički čelnici okupit će se na jednodnevnom sastanku koji je osmišljen tako da se na njemu ne samo razgovara nego da iznjedri i konkretne mjere, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Glavni tajnik UN-a: “Očekujem da ćemo čuti smislene planove”

“Čelnicima sam poručio da ne dolaze s lijepim govorima, nego s konkretnim mjerama”, izjavio je uoči summita.

“Ljudi žele rješenja, mjere i akciju. Očekujem da ćemo čuti smislene planove kako drastično smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova u sljedećih deset godina i potpuno ih ukinuti do 2050.”, naglasio je Guterres./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Sandro Tonali želi u Inter

Inter je prema tvrdnjama Sky Sport Italije favorit za dovođenje fantastičnog mladog nogometaša Brescije - Sandra Tonalija, koji je izrazio želju da pređe u...