FRANCUSKA

Al-Kaida prijeti Charlieju Hebdou, 100 medija objavilo apel ljudima: Trebamo vas

Stotinjak medija objavilo je u srijedu u Francuskoj otvoreno pismo kojim se poziva na mobilizaciju za slobodu izražavanja u znak podrške satiričkom tjedniku Charlie Hebdo koji je opet dobio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide, nakon ponovne objave karikatura proroka Muhameda.

Dok do 10. studenoga traje sudski proces za atentat na redakciju tjednika u kojem je 7. siječnja 2015. ubijeno 12 osoba, direktorica ljudskih resursa Marika Bret je u razgovoru za tjednik Le Point upozorila na “uznemiravajuću razinu mržnje prema tjedniku Charlie Hebdo”.

Uoči početka procesa satirički tjednik je odlučio ponovo objaviti karikature proroka Muhameda, zbog kojih je i postao meta džihadista.

To ponovno objavljivanje su neki pozdravili, ali stigle su i nove prijetnje, posebice Al-Kaide, kao i osude nekih muslimanskih zemalja.

“Nakon ponovne objave karikatura Muhameda 2. rujna 2020. Charlie Hebdo je opet na meti prijetnji terorističkih organizacija. Prijetnje predstavljaju pravu provokaciju usred procesa i usmjerene su, osim na tjednik Charlie Hebdo, i na druge medije i na predsjednika republike”, istaknuo je Riss, direktor tjednika, prenosi AFP.

“Predlažemo medijima da razmisle o kolektivnom odgovoru na tu situaciju”, objasnio je.

Ta mobilizacija je pretočena u otvoreno pismo francuskim građanima objavljeno na naslovnici tjednika ove srijede kao i na stanicama i internetskim stranicama nekih medija, nacionalnog i regionalnog tiska, glavnih TV kanala, tjednika i radija.

“Danas u 2020. nekima od vas prijete smrću na društvenim mrežama kada izražavate pojedinačna mišljenja. Mediji su otvoreno identificirane mete međunarodnih terorističkih organizacija. Sjedinjene Države vrše pritisak na francuske novinare ‘odgovorne’ zbog objave kritičkih članaka”, piše u tekstu “Zajedno branimo slobodu”

Pozivajući se na Deklaraciju ljudskih prava iz 1789. tekst dodaje: “Cjelokupna pravna tekovina izgrađena tijekom više od dva stoljeća za zaštitu vaše slobode izražavanja je napadnuta, kao nikada u posljednjih 75 godina. Ovog puta napadaju je nove totalitarne ideologije, navodno nadahnute vjerskim tekstovima.”/Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije