AKTUALNI AMERIČKI VELEPOSLANIK U NJEMAČKOJ Tko je Richard Grenell, novi izaslanik za pregovore Srbije i Kosova?

Richard Grenell, aktualni američki veleposlanik u Nemačkoj, koga je američki predsjednik Donald Trump imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, iako mlad, već dugo je u politici.

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije dužnosnicima na federalnoj, državnoj, lokalnoj i međunarodnoj razini, a veleposlanik u Njemačkoj je od 8. svibnja 2018. godine.

Grenellovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog prosinca kada se, kako je pisao Washington post, u Berlinu sastao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem.

List je u tom članku Grenella nazivao Trumpovim “čovjekom od povjerenja”, a Thaçi je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku i bosanskohercegovačku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština nije službeno najavila sastanak, na kojem je Grenell, prema američkim dužnosnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i izravne pregovore.

Sastanak Thaçija i Grenella dogodio se nekoliko dana pošto je Trump uputio pisma Thaçiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Grenelov rad na mjestu veleposlanika u Njemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike. Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebale prestati poslovati s Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za j “Breitbart News” izjavio je da želi “osnažiti” europsku desnicu poslije čega su ga kritizirali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka vlada najavila da će tražiti službeno pojašnjenje tog stava.

U ožujku 2019, Grenell je njemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO-a opisao kao nedovoljne, poslije čega ga je Wolfgang Kubicki, potpredsjednik opozicijskih “Slobodnih demokrata” optužio da se miješa u politička pitanja suverene zemlje. Kubicki je ocijenio da se američki diplomat “ponaša kao visoki zapovjednik neke okupacijske sile” i da treba znati da “njemačka tolerancija ima granice”.

Grenell je diplomirao na Sveučilištu Evangel, a magistrirao na Sveučilištu Harvard.

Kako je navedeno u priopćenju Bijele kuće, bio je glasnogovornik SAD u UN-u s najdužim stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vrijeme četiri američka veleposlanika. Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacijske strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje. Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakia i Davida Kempa.

Grenell, koji je poznat i kao vanjskopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konzultantsku firmu “Kapitol Media Partners”, međunarodnu kuću za strateško savjetovanje za medije i odnose s javnošću s uredima u Los Angelesu, San Franciscu, New Yorku i Washingtonu. Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Fox News./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...