ANALIZA PRED PREGOVORE U NEUMU

Ako propadnu pregovori, treba osnovati entitet; Sarajevo Dayton gleda kao prijelazno rješenje

U četvrtak, 27. siječnja, u jednom neumskom hotelu kreću finalni pregovori oko izmjena Izbornoga zakona BiH koje će moderirati američki diplomat Matthew Palmer i europska dužnosnica Angelina Eichorst.

Uz njih, na pregovorima će biti niz predsjednika političkih stranaka iz BiH, ali nije jasno još tko točno. Ranije je objavljeno da će tamo biti Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Finalni su ovo, odnosno, konačni pregovori. Šuška se kako će potrajati dok se ne iznađe rješenje koje odgovara svima. Portal Bild.ba ranije je objavio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornoga zakona koji bi, po našim saznanjima, trebao biti svima prihvatljiv. Također, američka administracija i ljudi iz Venecijanske komisije, po saznanjima spomenutog portala, su suglasni s pravnim aspektom HNS-ovog prijedloga.

Šansa da se u Neumu nešto dogovori je velika, ali da se isto usvoji u parlamentu do svibnja je nešto manja. Više je razloga za to. Prvi i osnovni je nepopuštanje bošnjačke politike koja ne želi odustati od pokušaja dominacije. Drugi je povratak Srba u institucije koji se, čini se, ne žele tamo vratiti.

Danas ranije se oglasio priopćenjem i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je kazao kako “Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati”.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić kazao je za portal Bild.ba kako svako rješenje koje pretpostavlja smanjivanje ovlasti doma naroda treba odbaciti.

“Očekujem da će američka i europska administracija ostati dosljedni temeljnom dokumentu na kojemu počiva BiH – Daytonskom sporazumu i njegovim postulatima. A to je što se tiče Hrvata konstitutivnost naroda i odluka Ustavnoga suda oko legitimnog političkog predstavljanja. Svako rješenje ispod toga treba odbiti i odbaciti”, kazao je Krešić.

Ne može se rušiti mirovni sporazum

Ako Bošnjaci nastave rušiti mirovni sporazum, Krešić je stava kako Hrvati trebaju napraviti svoj entitet.

“Na inzistiranje Bošnjaka da treba ukinuti ili oslabiti ulogu Doma naroda treba odmah najaviti kao odgovor uspostavu novog entiteta. Ne može se rušiti mirovni sporazum, njegove vitalne dijelove i očekivati da se ništa neće mijenjati”, rekao je on.

Otkrio je i pod kojim uvjetima od pregovora neće biti ništa.

“Ako se stranci budu držali našega Ustava, temelja Daytona ali i onoga što treba promijeniti kako bi se zadovoljile presude Suda u Strasbourgu i Ustavnoga suda, reforma ima šanse. Ako, pak, budu pokušavali ispunjavati vlažne nacionalističke snove političkog Sarajeva o dominaciji, od pregovora neće biti ništa!”, kazao je Bildu Večernjakov novinar.

Na upit što misli koji je razlog da su pregovori baš u Neumu, Krešić odgovora: “Odlična je vijest da se napušta Sarajevo gdje su sve informacije sa sastanaka curile kao da su prostorije ozvučene od neke tajne službe, a detalje su objavljivali upravo portali bliski paraobavještajnom miljeu.”

Stigma izdaje

Kaže i kako je problem što se izdajnicima proglasi sve one u Bošnjaka koji Hrvate smatraju partnerima.

“Iskreno ja sam priželjkivao da to bude izvan BiH jer bi se onda povećali izgledi za dogovor. Ovdje se tri desetljeća na bošnjačkoj političkoj sceni igra utakmica o nacionalnim izdajnicima. Problem je utoliko veći što se stvorila situacija da će bilo tko tko pristane biti partner Hrvatima biti proglašen izdajnikom kod Bošnjaka”, rekao je Krešić.

Krešića su novinari spomenutog portala upitali i je li to što je odabran Neum neka poruka stranih predstavnika da bi se, možda, moglo pogodovati Hrvatima, a on je rekao: “Ne bih isključio ni to, ali u svakom slučaju treba biti oprezan jer golovi u gostima kod političara još uvijek vrijedi kao dva boda”.

I novinaru Hrvatskog Medijskog Servisa Branimiru Galiću te jednom od najvrsnijih hrvatskih politologa u BiH (ovo je ocjena autora teksta s portala Bild, da se ogradimo, op. hms) postavili su ista pitanja kao i Krešiću.

Galić smatra kako ne možemo govoriti o pogodovanju Hrvatima.

“Počet ću od vašeg posljednjeg pitanja. Mislim da je pogrešno govoriti u kategoriji pogodovanja Hrvatima jer se time odmah uvjetuje pristajanje na ustupke većinskom bošnjačkom nacionalizmu”, rekao je Galić za Bild.ba.

Sarajevo, kaže Galić, na Dayton gleda kao na prijelazno rješenje i u tomu je problem.

“Sav problem Bosne i Hercegovine sazdan je od toga što političko Sarajevo na Daytonski ustav gleda kao na nekakav prijelazni oblik u tranziciji ka građanskoj državi, dok je dužnost i obaveza političkih predstavnika Hrvata držati se duha i slova Daytona te tumačenja Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem ustavnom načelu”, rekao je novinar HMS-a.

“Čaršijski totalitaristan” i “pištolj portali”

Galić je otkrio i da se boji “kontaminacije pregovora”, a evo i zašto.

“Smatram da su pregovori u Neum premješteni kako bi se sugovornici iz bošnjačke komponente rasteretili pritiska zbog toga što “Čaršijski totalitaristan” olako lijepi etikete izdajnika čak i svojim političkim predstavnicima ako oni i natuknu potrebu postizanja dogovora. Bez obzira na to što su pregovori premješteni u Neum očekujem da će isti biti kontaminirani različitim objavama o pojedinostima pregovora i prijedlozima koji su na stolu od strane “pištolj-portala” (sami će se prepoznati na koga mislim)”, rekao je Bildu HMS-ov novinar.

Galić je ponudio svoje viđenje i oko toga što je Hrvatima dugoročno važnije.

“Zaključno – “mak na konac”; dugoročno gledano za Hrvate je puno važnije osigurati legitimne izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH (koji nakon toga bira izaslanike u državni Dom naroda) nego li člana Predsjedništva”, zaključio je Galić.

Oporba složna

Stav trojice glavnih hrvatskih oporbenjaka – Ilije Cvitanovića (HDZ 1900), Ivana Vukadina (HNP) i Marija Karamatića (HSS) je također jasan. Oni su održali zajednički sastanak i otkrili ispod čega Hrvati ne smiju ići.

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog pomaka u srijedu je u Tomislavgradu održan sastanak predsjednika Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivana Vukadina, predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića i predsjednika HSS-a Marija Karamatića na kojem je usuglašen njihov zajednički stav oko pregovora o izbornoj reformi.

Kako se navodi u priopćenju, na sastanku su doneseni zaključci i zajednički stav navedenih stranaka za pregovore oko izmjena Izbornog zakona, s naglaskom na sastanak u Neumu koji će se održati krajem tjedna.

Stav je da hrvatski pregovarači, sukladno zaključcima HNS-a, inzistiraju na tri stvari – izbor legalnog člana Predsjedništva, zatim domovi naroda bez revidiranih ovlasti, te nebrisanje nacionalnih oznaka.

Također, održana je i priprema za plenarno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora koje će se održati 19. veljače, stoji u priopćenju./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije