AKO NE BUDE DOGOVORA: Treći izraelski izbori održat će se 2. ožujka

Dvije najveće stranke u Izraelu dogovorile su se da će se treći izbori održati 2. ožujka ako se do isteka roka u srijedu ne postigne dogovor o vladajućoj koaliciji.

Glasovanje o datumu bit će u srijedu a ne ranije kako bi se čelnici stranaka pribrali i izbjegli “nepotrebne i skupe izbore u zadnjem trenutku”, rekao je predsjednik parlamenta Yuli Edelstein.

Benny Gantz iz centrističkog saveza Plavih i bijelih i vršitelj dužnosti premijera Benjamin Netanyahu iz desničarskog Likuda međusobno se optužuju za neuspjelo sastavljanje vlade.

Ako do srijede u 23.59 sati ne bude postignut dogovor, to će biti prvi put od 1984. da će se izbori održati u ponedjeljak.

Po izraelskom zakonu, novi izbori moraju se održati prvog utorka nakon 90 dana od raspuštanja parlamenta, ali većina može i drukčije odlučiti. Svi utorci u ožujku su problematični zbog raznih događanja.

Izrael je suočen s političkim zastojem koji ne mogu riješiti ni Netanyahu niti Gantz. Oni već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu jedinstva, prvi put nakon izbora u travnju, a drugi nakon rujanskih izbora./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SARAJEVO Zapaljen automobil u naselju Dobrinja

U sarajevskom naselju Dobrinja večeras je zapaljen automobil, a vatrogasci su lokalizirali požar.Iz Operativnog centra sarajevskih vatrogasaca za "Avaz" su rekli da su u...