Sve vijesti

ŠEF MISIJE OESS U BIH

AGGELER: Osigurati nepristranost, efikasnost i profesionalnost sustava kaznenog pravosuđa u BiH

– Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas i sutra u Sarajevu organizira međunarodnu konferenciju na temu “Dvadeset godina reforme kaznenog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini: Dostignuća u prethodnih dvadeset godina i predstojeći izazovi”.

Kroz znanstvene i praktične diskusije, s fokusom na trenutne izazove i potencijalne buduće korake, konferencija će poslužiti kao platforma za analizu reformi pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovine iz 2003. godine.

Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Brian Aggeler u obraćanju medijima kazao je da se pomenutom konferencijom obilježava 20 godina reforme kaznenog zakonodavstva u BiH.

– Prije dva desetljeća, 2003. godine, BiH je otpočela ovo putovanje uspostavom pravosudnih institucija na državnoj razini. Iste godine Misija OSCE-a u BiH započela je svoj program praćenja sudskih postupaka u okviru kojeg je sustavno propratila više od 2.500 predmeta i gotovo 16.000 ročišta, čime je stekla sveobuhvatan uvid u rad pravosuđa. Temeljem detaljne analize, tijekom godina smo nudili naše preporuke za poboljšanja. Nažalost od 2003. godine nailazi se na prepreke i probleme te se zato razvoj i provedba prijeko potrebnih reformi u najboljem slučaju odvija mješovito – kazao je Aggeler.

Foto: FENA

Smatra da je, na osnovu lekcija naučenih u proteklom periodu, od suštinskog značaja osigurati nepristranost, efikasnost i profesionalnost sustava kaznenog pravosuđa u BiH čime će vladavina prava u BiH postati vodeći princip kao i praksa.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija naglasio je da je ovo dobra prilika da se 20 godina nakon korjenite reforme pravosudnog sustava napravi presjek stanja, da se ukaže na dobre, a posebno na loše stirene, kao i ono gdje se nije uspjelo napraviti kvalitetan iskorak.

– Reforma je bila sveobuhvatna. Pozitivne stvari su što je osnovano VSTV kao neovisno regulatorno tijelo u pokušaju da se taj aspekt rada i funkcioniranja pravosuđa istrgne što je moguće više iz okrilja politike, kao bi suštinski došli do podjele vlasti na tri stuba. Također cijenim da je vrlo pozitivno što su tada osnovane pravosudne institucije na razini BiH – Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu, koja je policijska agencija koja je dobila ovlasti postupanja na teritoriji cijele države – kazao je Lagumdžija.

Foto: Fena

Osvrnuo se i na veliki problem s kojim se suočavaju, a odnosi se na nedostatak Vrhovnog suda na razini BiH za koji smatra da se radi o političkom pitanju.

– Nemamo instituciju koja radi na ujednačavanju sudske prakse. U nedostatku takvog suda VSTV to pokušava supstituirati kroz osnivanje panela za ujednačavanje sudske prakse uz sudjelovanje četiri suda najviše razine u BiH – Sud BiH, Vrhovni sudovi entiteta i Apelacijski sud Brčko Distrikta. Tu pravimo određene pomake, ali smatram da je to političko pitanje – kazao je Lagumdžija.

Konferencija je okupila domaće i međunarodne pravne praktičare, predstavnike akademske i međunarodne zajednice, civilnog društva i druge stručnjake i interesne skupine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...