Hrvatski Medijski Servis

ACCUWEATHER OBJAVIO LJETNU PROGNOZU Čekaju nas velike vrućine i snažne oluje

AccuWeather objavio je ljetnu prognozu za Europu prema kojoj nas očekuju dani ‘ispunjeni vrućinom’ kao i dugotrajna suha razdoblja koja će ugroziti poljoprivredne usjeve.

Opasni toplinski valovi protezat će se od Portugala i Španjolske pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi u lipnju preko Iberijskog poluotoka prije nego će se proširiti na sjever i istok tijekom ljetnih mjeseci, prenosi Vecernji.hr.

Napominju i kako će vrućina biti trajnija nego prošlog ljeta. Čak i kada najintenzivniji toplinski valovi popuste to će biti kratkog vijeka, a i tada će temperature biti blizu ili iznad uobičajenih prije nego se vrate na opasne razine.

– Visoke temperature mogle bi dosezati i 40 C u dijelovima južne i istočne Francuske od srpnja do početka kolovoza – kazao je meteorolog Tyler Roys.

Navode i kako će noći biti neizmjerno tople. Požari će prijetiti sjeveru Portugala, sjeveru Španjolske kao i djelu Alpa. Roys dodaje kako će na tim područjima probleme stvarati i suša.

Snažne oluje na Balkanskom poluotoku

– Dok će suho ljeto i vrućine dominirati velikim dijelom Europe, snažne oluje će prijetiti Balkanskom poluotoku tijekom cijele sezone – stoji u prognozi AccuWeathera.

Pišu i kako ova regija ‘neće biti imuna na toplinske valove’ no ekstremna vrućina će biti ograničena. Snažna grmljavinska nevremena ugrozit će Grčku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku.

– Ove oluje će donijeti munje, poplave, bujice te razorne vjetrove i tuču. Najjače oluje bit će sposobne formirati tornado – rekao je Roys.

Oluje će povremeno zahvatiti i zapadni dio Balkanskog poluotoka te Italiji donijeti nestabilno vrijeme./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte