U organizaciji Društva Ante, u Tepčićima u Općini Čitluk, otvoreno je sedmo izdanje Sajma ćuptera, s nešto više od 20 izlagača i iznimno bogatom ponudom autohtonih hercegovačkih proizvoda.
Pozdravim govorim okupljenim se posjetiteljima obratila predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, naglasivši kako sajam nije samo prigoda za predstavljanje autohtonih domaćih proizvoda, nego je i put povezivanja, razmjene iskustava, ujedno i snažnoga djelovanja na zaštiti, promidžbi i uopće očuvanju bogate tradicijske baštine.
– Sajam ćuptera, kao jedinstven događaj, ima potencijal biti turističkim pokretačem, jednom od prepoznatljivih ponuda s broćanskoga prostora. Vlada HNŽ turizam je prepoznala i pozicionirala kao stratešku gospodarsku granu naše županije i zato nije oklijevala odazvati se pozivu i podržati ovaj sajam koji se već sedam godina razvija u respektabilno godišnje zbivanje, izgrađujući svoju tradiciju – kazala je Buhač.
Posebno je čestitala organizatorima jer su uspjeli lani kod Agencije za sigurnost hrane BiH registrirati hercegovački ćupter, koji je time dobio zaštićenu oznaku zemljopisnoga podrijetla i pripadajući certifikat.
– Veliko je to i važno priznanje za ovu tradicionalnu hercegovačku slasticu koja je izrasla u brend naših predaka – zaključila je premijerka Buhač kojoj je predsjednik Društva Marijo Doko, u sklopu svečanosti, uručio zahvalnicu za kontinuiranu potporu njihovu djelovanju i nastojanjima, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.
Ćupter je tradicionalna slastica koja potječe iz Hercegovine i južne Dalmacije, a priprema se od ukuhanog mošta (nefermentiranog soka od grožđa) pomiješanog s brašnom./HMS/













