I ove godine, 600 planinara, osvojilo Čvrsnicu i Vran planinu

I ove godine u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva “Pločno” iz Posušja i Hrvatskog planinarskog društva “Malačka” iz Kaštel Starog održan je Memorijalni susret planinara “Ivica Plazonić”, 14. po redu.

I na ovogodišnjem susretu okupio se veliki broj planinara, njih više od 600 iz preko 30 planinarskih društava iz Planinarskog saveza Herceg Bosne i Hrvatskog planinarskog saveza. Susret je započeo u petak, a njegov središnji dio bio je u subotu kada su organizirani usponi na najviši vrh Čvrsnice – Pločno, Veliki Vilinac i Vran planinu.

Zbog atraktivnosti terena i ranijeg dogovora o usponu na Pločno početkom kolovoza, za rutu uspona izabrana je nedavno trasirana staza Masna Luka – Veliki Vilinac na kojem je 1939. završen planinarski dom u koji rado navraćaju svi planinari koji se zapute prema ovome vrhu. Ovaj pravac uspona osiguravao je HGSS, stanica Posušje, čije je poznavanje terena i iskustvo bilo od velike pomoći.

Među onima koji su osvojili ove vrhove je bio i najstariji sudionik ovog susreta – 87 godišnji Ivan Karačić iz Mostara koji svima koji vole prirodu preporučuje da isprobaju ovo nezaboravno iskustvo, objašnjavajući kako se nigdje čovjek ne može osjećati tako dobro kao na stazama u brdima uz šumu i žubor vode. Uspon je tekao bez ikakvih problema, a na najviši vrh Pločno, na 2228 nadmorske visine, planinari su stigli nakon četiri sata aktivnog hoda.

Nakon povratka uslijedila je okrjepa, a potom natjecanje u starim sportovima kao što su potezanje konopa, borba na gredi, skakanje u vreći…, a na kraju i uručenje zahvalnica sudionicima nakon čega je uz logorsku vatru nastavljeno druženje od kasnih večernjih sati.

Ovaj se skup svake godine, treće nedjelje u srpnju, organizira u spomen na preminulog kaštelanskog planinara Ivicu Plazonića./Dnevni-list.ba/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAKO SU PALI INSPEKTORI U AKCIJI 'SIRANO'

Tražili 30.000 KM da ‘srede’ istragu

Direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da...