HRVATSKA

586 pozitivnih na koronavirus; novo žariše u Biogradu

U Hrvatskoj je ukupno 586 osoba pozitivno na koronavirus, što je od jutros porast za 35 osoba, a novo žarište epidemije je biogradsko područje, izvijestio je u petak poslijepodne Nacionalni stožer civilne zaštite RH.

U protekla 24 sata imamo porast od 91 bolesnika, izvijestio je na konferenciji za novinare ministar zdravstva RH Vili Beroš dodavši da je razlog tomu pojava nove mikrolokacije na području Biogradu gdje su dva tamošnja liječnika pozitivna na COVID-19.

Pretpostavka je da je zaraza krenula iz biogradske bolnice i prenijela se na Zadar.

“U zadarskoj bolnici situacija je pod nadzorom i omogućeno je nesmetano pružene zdravstvene zaštite. No bolnica u Biogradu se dezinficira i prenamijenit će se u bolnicu za smještaj oboljelih od koronavirusa zbog činjenice da je značajan dio njezinih zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, kazao je Beroš.

U Hrvatskoj su do sada tri osobe preminule od koronavirusa, a 37 ih je izliječeno.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da nitko od bolesnika na respiratoru nije u kritičnom stanju. “Oni su loše, ali stabilno i nadamo se da će se izvući”, rekla je Markotić te dodala kako velika većina oboljelih ima blaže obikle bolesti.

Porast oboljelih među zdravstvenim djelatnicima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je na porast broja oboljelih među zdravstvenim djelatnicima, posebno na području Biograda i Zadra.

“U Biogradu su dva liječnika bila pozitivna. U međuvremenu imamo devet novooboljelih na području Biograda i Zadra, od kojih su tri pacijentice u bolnici u Biogradu. Imamo jednu medicinsku sestru i člana njezine obitelji i jednog zdravstvenog djelatnika zadarske bolnice koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih iz biogradske bolnice, a ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom i zadarskom bolnicom”, rekao je Capak.

Na zadarskom području u samoizolaciji je 150 zdravstvenih djelatnika i 80 djelatnika nezdravstvenog osoblja.

Na području cijele Hrvatske porast je oboljelih među zdravstvenim djelatnicima. “Imamo 34 liječnika. To su liječnici specijalisti u zdravstvenim ustanovama, jedan je liječnik obiteljske medicine i devet specijalizanata te 9 medicinskih sestara i tehničara i tri stomatologa”, rekao je Capak./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...