NOVA PRAVILA NAKON BREXITA

Britanija će radne vize izdavati samo radnicima koji ostvare dovoljno bodova

Velika Britanija dat će prednost visokokvalificiranim radnicima širom svijeta u postbrexitovskom imigracijskom sustavu, rekla je vlada u utorak planirajući dokončati oslanjanje na “jeftine radnike iz Europe”.

Zabrinutost zbog utjecaja visokog stupnja imigracije iz Europske unije bila je jedan od ključnih faktora u pozadini britanskog referenduma 2016. o napuštanju bloka i vlada je rekla da planira smanjiti ukupni broj imigranata.

Novi sustav dodjeljivanja bodova

Novim sustavom dodijelit će se bodovi za posebne vještine, kvalifikacije i profesije te će se viza izdati samo onima koji imaju dovoljno bodova.

Da bi se dobila, morat će se znati i engleski jezik i već imati dogovoreno radno mjesto s minimalnom godišnjom plaćom od 25.600 funti (oko 230.000 kuna).

“Vize će se dodjeljivati samo onima koji imaju dovoljno bodova”, pojasnila je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel. “Tako će se dati prednost najboljim talentima, poput znanstvenika, inženjera i sveučilišnih profesora”, rekla je.

Pravila na snagu stupaju 1. siječnja 2021., nakon tranzicijskog razdoblja koje je nastupilo po izlasku Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja, i na isti način tretirat će se državljani iz EU-a kao i oni koji to nisu.

“Prvi put u nekoliko desetljeća, Ujedinjeno Kraljevstvo će imati punu kontrolu nad time tko dolazi u zemlju i kako djeluje naš imigracijski sustav”, rekla je vlada u dokumentu u kojemu iznosi svoje planove.

I vize za studente temeljit će se na sustavu bodova

Državljani EU-a neće trebati vizu za boravak u Velikoj Britaniji do 6 mjeseci.

“Moramo pomaknuti fokus naše ekonomije s oslanjanja na jeftine radnike iz Europe i umjesto toga koncentrirati se na ulaganje u tehnologiju i automatizaciju. Poslodavci će se morati prilagoditi”, navodi se u vladinu dokumentu.

Ministrica Patel rekla je da 70 posto današnje europske niskokvalificirane radne snage ne bi odgovaralo novim zahtjevima, “što znači da će se u budućnosti broj (imigranata) smanjiti”.

Prijedlog vlade traži da svaki strani radnik skupi 70 bodova da bi mogao biti kandidat za rad u Britaniji. Sustav primjerice daje 20 bodova kandidatima koji zarađuju najmanje 25.600 funti, dok oni koji zarađuju samo traženi minimum od 20.480 funti neće dobiti nijedan bod.

Još dvadeset bodova dobit će oni koji mogu dokazati “odgovarajuće kompetencije” i još dvadeset za traženu razinu engleskog jezika.

Te mjere ne pogađaju oko 3,2 milijuna građana EU-a koji su zatražili da ostanu u Velikoj Britaniji nakon Brexita.

Što se tiče viza za studente, i oni će biti utemeljeni na sustavu bodova i otvoreni “talentima iz čitavog svijeta”, pod uvjetom da su dobili poziv britanske ustanove, govore engleski i mogu pokrivati svoje potrebe./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img