Sirija će u srijedu deportirati prvu skupinu islamskih terorista u BiH

Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili u Siriji i Iraku na dijelovima teritorija pod kontrolom terorističke Islamske države (IS) trebala bi biti deportirana u srijedu, objavio je u utorak “Dnevni avaz”.

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore list navodi kako je najava o tome proslijeđena vlastima u BiH te kako se može očekivati povratak tridesetak osoba, od kojih je 7 žena i 16 djece, dok su ostalo muškarci, no njihov točan broj se još ne zna.

– Imamo informaciju da će sredinom tjedna doći jedna skupina državljana BiH, ali ne znamo pouzdano koliko će ih biti izručeno – kazao je neimenovani policijski dužnosnik. Deportacija te skupine bila je najavljena prije dva tjedna, no odgođena je zbog tehničkih razloga.

Svi oni u BiH stižu iz zarobljeničkih kampova u Siriji pod kontrolom kurdskih i američkih snaga, a bit će prevezeni letom kojega organizira američka strana.

Prema nepotvrđenim informacijama u skupini treba biti najmanje sedam muškaraca koji su se aktivno borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija i koji su zarobljeni nakon poraza tzv. Islamske države. Među njima su Jasmin Keserović, Abdulah Čurt, Senad Kupusović, Emir Ališić i Hamza Labidi.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je najavio kako će svi muškarci koji budu vraćeni u zemlju nakon dodatne provjere njihova identiteta odmah biti uhićeni na temelju tjeralica koje su za njima raspisane zbog povezanosti s terorizmom.

Žene i djeca također će biti podvrgnuti provjerama identiteta te najvjerojatnije privremeno smješteni u migrantski kamp Delijaš, u okolici mjesta Trnovo kod Sarajeva, dok se ne riješi pitanje njihova boravka u BiH.

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, kazao je ranije za Hinu kako su već uspostavljena dva odvojena protokola za prihvat deportiranih osoba iz Sirije i Iraka.

Rekao je kako je jasno da muškarci koji budu vraćeni dugo neće izaći iz zatvora, dok je za žene i djecu pripremljen protokol koji treba utvrditi stupanj njihove traumatizacije i primarnih potreba.

– Ukratko, pokušat će ih se postupno pripremiti za proces rehabilitacije i reintegracije u matične sredine, prije svega u njihove obitelji koje ih već dugo očekuju – kazao je Azinović.

Upozorio je i na činjenicu kako među povratnicima sigurno ima nepovratno radikaliziranih osoba pa će proces njihove reintegracije i rehabilitacije biti rizičan, dugotrajan i uvijek s neizvjesnim ishodom.

Koliko je točno osoba povezanih iz BiH sada u Siriji i Iraku nitko pouzdano ne zna, no vlasti operiraju podatkom o njih 260, od kojih je stotinjak muškaraca.

Prema podacima kojima raspolaže Azinović, na potpunoj slobodi još uvijek boravi četrdesetak osoba iz BiH koje se nalaze u okolici Idliba, na području pod kontrolom militantne skupine Hay’at Tahrir al-Sham, poznatije i kao al-Nusra Front, prenosi Hina./HMS/

Najnovije

VREMENSKA PROGNOZA

Oblačno s kišom do kraja tjedna

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tijekom dana, nestabilno s kišom. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi s grmljavinom....