U Mostaru predstavljena knjiga “Zdravo oko- sjećanja” Zvonka Bušića

Memoarska  knjiga  “Zdravo oko-sjećanja”, znamenitog hrvatskog domoljuba i idealiste, Zvonka Bušića, predstavljena je večeras u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U Galeriji Katarine Kosače o knjizi su pred mnoštvom okupljenih govorili: Dražen Budiša, Nino Raspudić i na kraju Zvonkina supruga Julienne Bušić.

Julianne je priznala kako joj nije lako govoriti o suprugu, jer su rane svježe i praznina je velika, ali da osjeća obavezu i odgovornost.

„Prvo bih otkrila zašto naslov “Zdravo oko”. Ima jedan citat iz spisa rimskog cara Markusa Aureliusa, koji ide ovako: “Zdravo oko vidi sve što je vidljivo u ovom svijetu; ali bolesno oko vidi samo što mu je ugodno.” Zvonko je imao zdravo oko, možemo reći, i srećom i nažalost, jer nije lako živjeti kada vidiš sve: ružno, lijepo, korisno, užasno – nije lako živjeti bez iluzije“, kazala je Julienne Bušić.

Cijeli život posvetio svom narodu i domovini

Dodala je kako  je Zvonko cijeli život posvetio svome narodu, svojoj domovini, te dao sve što je imao, čak dva puta i da neki kažu da je otišao tek kada je vidio da u današnjim uvjetima više ništa nije mogao dati ili pridonijeti. „Jer je bio takav čovjek, čovjek koji je morao davati i biti od koristi“, istakla je Julianne.

Nino Raspudić je pročitao svoju kolumnu koju je završio  bolnom spoznajom kako ta golema priča Bušićevog života nije prenesena, ali kaže, kako je na sreću bio u krivu, jer mu Zvonko nije rekao da piše memoare .

„U njegovim zapisima jasno vidimo da Hrvatska nije ispala onako lijepa, sveta i čista. Mislim da bi ova knjiga bila zanimljiva i nekome iz Brazila ili Filipina, jer je o čovjeku koji je mnogo toga preživjeo, te 45 godina bio u najstrožijem američkom zatvoru“, kazao je Raspudić.

Raspudić je ispričao da su mu posebno zanimljivi Zvonkini spisi kada je izašao iz zatvora. Zato što u njima opisuje kako mu je bilo teško priviknuti se paliti i gasiti svjetlo, jer je u zatvoru netko drugi imao vlast nad tim ili zatvaranje vrata ormara, jer u zatvoru nisu imali vrata. I kada bi Julianne došla da ga zagrli on bi se trznuo zato što je navikao u zatvoru da mora biti na oprezu i paziti leđa.

Otiša najprije iz politike, pa iz života

Političar i bivši hrvatski politički zatvorenik Dražen Budiša je podsjetio kako su Zvonko i njegova supruga Julie, zbog otmice zrakoplova, odležali 45 godina u američkim zatvorima. Nakon što je američka studentica Julie upoznala Zvonka, znala je da u ondašnjoj Jugoslaviji postoji zemlja Hrvatska i u njoj hrvatski narod, rekao je Budiša dodavši kako je Bušić, Hrvat iz Hercegovine, znao već tada i kakva Hrvatska treba biti.

Naglasio je i Bušićevu odlučnost da učine sve kako bi ona takvom i postala te dodao kako je Julie tada došla u Zagreb te sa nebodera bacala letke koji je potpisivala Hrvatska revolucionarna mladež.

Kada Hrvatska nije postala onakvom kakvu je Zvonko želio “najprije je otišao iz politike, a onda i iz života”, rekao je Budiša.

Knjiga je sastavljena iz dva dijela; ima 25 poglavlja,  350 stranica i mnoštvo zanimljivih dokumenata, transkripta i fotografija iz svih razdoblja Bušićevog života./G.Krišto/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img