Hrvatski Medijski Servis

Prva svjetska plutajuća nuklearka stigla na cilj

Foto: EPA

Prvi plutajući nuklearni reaktor u svijetu, koji je Rusija izgradila usprkos upozorenjima aktivista za zaštitu okoliša, stigao je danas na odredište u blizini izoliranog ruskog grada preko puta Aljaske, objavila je ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom.

Reaktor koji nosi naziv “Akademik Lomonosov” krenuo je na put dug 5000 kilometara 23. kolovoza kroz vode Arktika do sjeveroistočnog Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom tvrdi da je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu koje je cijele godine zamrznuto i trebao bi početi radom do kraja godine.

Zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu

Rad na 144 metra dugom Akademiku Lomonosovu počeo je 2006. u Sankt Peterburgu.

U Peveku, gradiću od 5000 ljudi u sibirskoj regiji Čukotki, zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.

Nuklearna industrija razvija manje i jeftinije reaktore kako bi privukla nove kupce i oni mogu raditi non-stop tri do pet godina bez dodavanja goriva.

Slijede primjer podmornica, ledolomaca i nosača zrakoplova, koji koriste nuklearnu energiju i namijenjeni su izoliranim područjima sa slabom infrastrukturom./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte