Otvaranje Centra za posjetitelje i Centra za klastere na Buni

Tim za implementaciju projekta HERA Grada Mostara i Tim za implementaciju projekta BACAR Ministarstva gospodarstva HNŽ organiziraju svečano otvaranje Centra za posjetitelje- Visitor Center i Centra za podršku klasterima – Cluster Support Center na Buni (nekadašnji Kulturni dom), dana 13.6.2018. godine, s početkom u 9.30 sati.

Centar za posjetitelje je rekonstruiran i opremljen kroz financiranje iz projekta HERA u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013, a na kojem je partner bio Grad Mostar. Više o projektu HERA možete na pronaći na http://www.heradriatic.eu/

Grad Mostar je implementirao projekat HERA – “Sustainable tourism management of Adriatic heritage” – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren je u okviru IPA Programa jadranske prekogranične saradnje 2007-2013 na pozivu za strateške projekte. Projekt HERA se implementirao u partnerstvu sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Ukupan budžet odobren za Grad Mostar iznosi 459.847,79 EUR, 85% sredstava je EU finansiranje, a Grad Mostar je sufinansirao projekat sa 15% od ukupne vrijednosti (68.977,17 EUR).

Opći cilj projekta HERA je razvoj zajedničke prekogranične platforme za upravljanje održivim turizmom zasnovanom na zajedničkom kulturnom nasljeđu.

Specifični ciljevi Projekta su: stvaranje modela održivog upravljanja i promocije kulturnog naslijeđa jadranskog područja, implementacija pilot projekata – kreiranje turističkih itinerara koji obuhvaćaju kulturno-povijesno naslijeđe u svim partnerskim zemljama i uspostavljanje turističkih visitor centara.

Jedan od glavnih outputa projekta HERA koje je Grad Mostar implementirao jeste uspostavljanje Visitor Centra / Centra za posjetioce u objektu Doma kulture na Buni, koji se rekonstruisao u sklopu projekta.

Za potrebe uspostavljanja Visitor Centra izrađeno je multimedijalno rješenje koje će omogućiti da se uz pomoć različitih interpetacijskih modela, prvenstveno virtualne prezentacije, predstavi kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i obogati turistička ponuda našeg grada.

S tim u vezi, Grad Mostar je kreirao rutu kulturnog turizma pod nazivom „Mostovi kultura“ koja predstavlja bogato kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i posebnost ovih prostora, čije se virtualno izdanje može vidjeti u Visitor Centru.

Gradu Mostaru su za uspješno realizirane rezultate projekta HERA dodjeljeni certifikati za rutu kulturnog turizma „Mostovi kultura“ i Visitor Centar Buna.

Centar za podršku klasterima je adaptiran i opremljen kroz financiranje iz projekta BACAR u sklopu Programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020, a na kojem je partner Ministarstvo gospodarstva HNŽ. Projekt traje 27 mjeseci (od 1.6.2017.-.31.08.2019.) Ostali Partneru su Općina Kotor (CG), Privredna komora Crne Gore (CG),Javna ustanova RERA (HR), Privredna komora RS-područni ured Trebinje (BiH). Ukupna vrijednost projekta za sve partnere je : 1.994.641,24 KM (1.019.843.87 EUR), a iznos za Ministarstva gospodarstva HNŽ je 582.385,54 KM (297.769,00 EUR), od čega Ministarstvo sufinancira 15%..

Glavni cilj projekta BACAR je: Jačanje institucionalne infrastrukture i usluga MSP sektora sa ciljem jačanja konkurentnosti kroz uspostavljanje klaster pristupa u sektorima kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja.

Ključni rezultati projekta su sljedeći:
Identifikovani i uvedeni koncept razvoja klastera
Definirane glavne grupe aktera u svakom od tri odabrana sektora i uspostavljeni klasteri,
Uspostavljene mreže prekograničnih klastera
Institucije za podršku klasterima opremljene i obučavane za pružanje savjeta i obuka klasterima
Povećane poslovne vještine i znanja klastera i njihovih članova
Uspostavljanje platforme e-trgovine / portal za promociju klastera

Uspostavljanje (adaptacija i opremanje) Centra za podršku klasterima predstavlja jedan od navedenih rezultata projekta, koji je prvenstveno omogućen zbog kvalitetne suradnj između Grada Mostara i Ministarstva gospodarstva HNŽ, budući je Grad Mostar ustupio na korištenje prostor Centra.

Navedeno otvaranje je ujedno i predkonferencijska aktivnost Konferencije ”Klasterizacija kao kljuc konkurentnosti”, a koja će se održati 13. I 14.6. u INTERA TP, u Mostaru.

Više o samoj konferenciji možete pronaći na sljedećem LINKU

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BOGOLJUB DODIK

Preminuo otac Milorada Dodika

Bogoljub Dodik, otac srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika preminuo je sinoć.Kako javlja ATV, Bogoljub Dodik preminuo je sinoć oko 23 sata na UKC...