21. DANI MATICE HRVATSKE Mostarsko proljeće u utorak otvara izložba slika Vlaha Bukovca

Ovogodišnje izdanje – 21. dani Matice hrvatske počinju 19. ožujka, izložbom hrvatskoga slikara Vlaha Bukovca, a završavaju 11. lipnja predstavom Mire Gavrana “Paralelni svjetovi”.

Mostarsko proljeće bit će otvoreno izložbom slika Vlaha Bukovca u Galeriji “Aluminij” u 18 sati.

Direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija i voditelj Galerije “Aluminij” Darko Juka podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku te da su ona nacionalno bogatstvo Republike Hrvatske zbog čega su tamošnje državne institucije morale odobriti njihov izlazak iz Dubrovnika.

– Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv “Portreti obitelji”, a čini ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija – istaknuo je Juka na tiskovnoj konferenciji.

Svečanost otvorenja popratit će defile Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar od Hrvatskoga doma HS Kosače do Galerije Aluminij, a otvorenje će pohoditi i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, na čelu s predsjednikom Stipom Boticom. Svečanost otvaranja izravno će prenositi BHT 1.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i voditelj projekta Josip Muselimović ocijenio je kako će Mostar pedesetak dana trajanja manifestacije biti istinska prijestolnica kulture ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nego i cijeloj BiH i šire.

Predstavljajući u najkraćim crtama ovogodišnji program Mostarskog proljeća Muselimović je istaknuo kako je Matica hrvatska uspjela prirediti trideset i pet različitih kulturnih programa tako da će svatko moći pronaći nešto što ga zanima.

– Ljubitelji likovnih umjetnosti doživjet će četiri senzacionalna likovna događaja, a ljubitelji književne umjetnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak – kazao je Muselimović.

U dramskom programu predstavit će se kazališne kuće iz Zagreba, Zadra, Splita, Mostara, Sarajeva, a bit će predstavljeno i nekoliko značajnih književnih ostvarenja i djela kao što je knjiga Mile Lasića “Demokrature i neuspjele tranzicije u post – jugoslavenskim zemljama”, zatim knjiga dr. Ive Pilara “Južnoslavensko pitanje i rat” te troknjižje Josipa Muselimovića “Mostarski dragulji”, kao i njegova knjiga koja ovih dana izlazi iz tiska “Kud plovi ovaj brod”.

Također, bit će predstavljena i knjiga Zlatka Dalića “Rusija naših snova” o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Visoki pokrovitelj 21. dana Matice hrvatske je Hrvatski narodni sabor, a generalni sponzor Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB. /HMS/

Najnovije

U ZAGREBU, U 89. GODINI

Umro književni velikan- Anđelko Vuletić

Članove i simpatizere Hrvatskog kulturnog društva Napredak potresla je vijest o smrti Napretkovca Anđelka Vuletića koji je preminuo u četvrtak, 21. listopada 2021. godine...