FOTO 20 godina Napretka u Hamburgu

HKD Napredak Podružnica Hamburg u petak, 24. svibnja proslavila je svoju 20. obljetnicu osnutka i djelovanja. Proslava je započela Kulturno pjesničkom večeri u kojoj su pjesnici Lijepe riječi govorili svoje stihove.

Sedam je to aktivnih ljubitelja književnosti, posebno poezije na hrvatskom jeziku kojima je ovo bio osmi nastup. Posjetitelje su oduševile snažne izvedbe Folklornog zbora i operne pjevačice Janje Okić. Svojim pjevanjem i dobro poznatim pjesmama publiku su na noge podignuli mladi glazbenici Napretka.

Predsjednik HKD Napredak Podružnica Hamburg Berislav Injić, u svom govoru, prisjetio se osnutka društva čiji je glavni cilj očuvanje hrvatske kulture i tradicije te pomoć i stipendiranje nadarenim studentima i učenicima.

Dvadeset godina djelovanja iznjedrilo je pjesničku skupinu, folklorni zbor, folklorno društvo mladih i starijih članova. Organizirane su brojne hrvatske zabavne večeri, izložbe slika, koncerti, sudjelovanja u humanitarnim akcijama te nastupi folklora značajni za suradnju hrvatskog i njemačkog kulturnog društva.

Na proslavi je pater Anto Bobaš, voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu, naglasio doprinos Napretka kulturnom životu Hrvata u Hamburgu te istaknuo dobru suradnju. Naglasio je da je Misija bila i ostaje njihova snaga i potpora.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tušek čestitao je upravi i članovima HKD Napredak na 20. obljetnici te istaknuo kako se Napredak ne mora bojati budućnosti s obzirom na to kako ima vrlo brojnu i ujedno aktivnu mladež koja se prije svega okuplja oko folklora.

Svoje čestitke izrazili su i predstavnici Župnog pastoralnog vijeća, udruge Hrvatska radost i Hrvatske kulturne zajednice Hamburg.

Dodatno je proslavu uveličao i dolazak izaslanstva Središnje uprave HKD Napredak iz Sarajeva,  kojeg su činili don Luka Brković i dr. sc. Nikola Čiča, dopredsjednik Središnje uprave. Naglasili su važnost postojanja ove kulturne podružnice u dijaspori jer je upravo ona most između Hrvata u Njemačkoj i Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Proslava se nastavila u subotu zabavnom večeri uz grupu Zenit iz Bremena koji su svojim nastupom održali odličnu atmosferu do kasno u noć.

U nedjelju je održana završna svečanost nakon misnog slavlja, koje je predvodio don Luka Brković, na kojem se okupio velik broj vjernika kako bi se zahvalili za sva dobra kojim je Napredak svojim dvadesetogodišnjim djelovanjem doprinio kulturnom i vjerskom životu Hrvata u Hamburgu.

Brojni posjetitelji mogli su vidjeti nastupe Portugalskog folklora, HKU Bremen, HKZ Croatia Hamburg te HKD Napredak Hamburg.

/HMS/

1 COMMENT

  1. Trebalo je dozivjeti ljubav, marljivost, dobre ideje, pozrtvovost svakog pojedinacnog clana odbora (sire predsjednistvo) kao i vrijedne domcice, koje je pokazao svaki pojedinac kod organizacije proslave! A da i ne govorim o jako dbroj koordinaciji nasega predsjenika, g. Injica. Zahvaljujuci njegovom velikom angazmanu postignuto je, bakon oduze stanke, hrvatsko zajednistvo! Wir Gefühl,und nicht ich, zracili smo svi! Radujemo se!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Navijači u Turskoj glumili tučnjavu da bi policajcu dali tortu za rođendan

Utakmicu treće turske lige između Afyonspora i 1922 Konyaspora (4:0) prošlog tjedna obilježila je tučnjava navijača u poluvremenu.To je mislio lokalni policajac Engin Cakin...